Większość Polaków popełnia ten błąd. Oto do czego służy szuflada w piekarniku
Dla sporej części z nas to po prostu dodatkowe miejsce, w którym można schować akcesoria, takie jak patelnia czy inne kuchenne sprzęty. Tymczasem jej właściwe zastosowanie jest zupełnie inne.
22.02.2021 | aktual.: 06.03.2024 22:22
To jedna z naszych niepisanych tradycji, w stylu kosza na śmieci pod zlewem - postępuje się tak w wielu polskich domach. O ile jednak w wyrzucaniu śmieci nie ma niczego nieprawidłowego, tak teoretycznie szuflada w piekarniku powstała z myślą o zupełnie innym użyciu.
Twórca piekarnika, albo przynajmniej autor znajdującej się w nim szuflady, musiał być pod wrażeniem kreatywności Polaków.
Choć zapewne w tym przypadku potrzeba była matką wynalazku - kuchnie w polskich blokach (lecz nie tylko) często projektowane były w modelu frankfurckim, zakładającym wykorzystanie minimum przestrzeni. Jako że nie każdy dysponował wieloma szafkami, rzeczy upychało się gdziekolwiek - choćby do piekarnikowej szuflady.
Tymczasem ten schowek ma zastosowanie związane z przygotowaniem potraw.
Do szuflady powinno trafić przygotowane w piekarniku jedzenie, które zostało wyjęte świeżo po upieczeniu. W ten sposób sprawia się, że danie zachowa swoją soczystość, a także temperaturę.
Czyli to bardzo praktyczna funkcja w trakcie różnych domowych imprez. Choć pewnie górę weźmie prosta logika: częściej czekamy z jedzeniem na gości, czy potrzebujemy mieć patelnię i tłuczek pod ręką?