Wódka przyjazna dla klimatu. Wyprodukowała ją szkocka destylarnia
Airbike, czyli destylarnia ze szkockiego miasta Arbroath wprowadziła do swojej oferty wódkę i gin, które mają być "pozytywne dla klimatu" – donosi portal The Independent. Trunki zrobione zostały z grochu i to właśnie jest kluczem dla jej wyjątkowego działania.
04.11.2020 | aktual.: 08.03.2022 14:32
"Pozytywne dla klimatu" znaczy, że bilans emisji dwutlenku węgla przy produkcji tych alkoholi musi być ujemny. Dokładniej mówiąc, według producenta, przy produkcji jednej 700 ml butelki oszczędza się 1,53 kg dwutlenku węgla.
Pozytywna oszczędność
Jak tłumaczy portal Smog Lab, groch, w przeciwieństwie do zbóż tradycyjnie używanych przy produkcji alkoholu, takich jak żyto, pszenica czy kukurydza, nie wymaga sztucznego nawożenia, ponieważ pozyskuje azot od bakterii, z którymi jest w symbiozie. Bakterie te natomiast wykorzystują azot zawarty w powietrzu. W ten sposób unika się emisji nadtlenku azotu, który jest gazem cieplarnianym i efektem nawożenia oraz emisji dwutlenku węgla przy transporcie nawozu.
Nadar Gin i Nadar Vodka – bo tak nazywa się nowa linia produktów – mają także mieć pozytywny efekt uboczny. Jako że groch zawiera więcej białka niż zboża, to odpadów powstałych przy produkcji tych alkoholi, będzie można użyć jako paszy dla zwierząt hodowlanych. Według producenta może to "pomóc krajom Europy w zwiększeniu białkowej samowystarczalności i zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego".