Wydrukuj mi ciastko! Drukarki 3D wkraczają do kuchni

Wydrukuj mi ciastko! Drukarki 3D wkraczają do kuchni

Jadalna ozdoba z drukarki 3D
Jadalna ozdoba z drukarki 3D
Źródło zdjęć: © The Verge
Łukasz Michalik
09.01.2014 11:17, aktualizacja: 09.01.2014 11:45

Pomysł, by wykorzystać drukarki 3D do tworzenia posiłków, nie jest nowy, jednak od pomysłu do jego realizacji wiedzie często długa droga. NASA planuje używać drukarek przestrzennych do produkcji potraw dla astronautów, ale powszechnie dostępne drukowane posiłki wciąż jeszcze należą do przyszłości. Okazuje się jednak, że istnieje związana z jedzeniem branża, w której druk 3D przydaje się już teraz.

W 2010 roku zespół inżynierów z Cornell University przygotował technologię fab@home, pozwalającą na drukowanie czekoladowych słodkości. Pomysł, by wykorzystać nowoczesną technologię do tworzenia słodyczy, mógł wydawać się ekstrawagancki, jednak w kolejnych latach wiele firm przygotowało projekty urządzeń umożliwiających drukowanie jadalnych ozdób m.in. z czekolady i cukru.

Wygląda na to, że idea tworzenia w taki sposób słodkich arcydzieł trafiła na podatny grunt. Czyżby cukiernicy mieli być awangardą nowoczesnych technologii w branży spożywczej? Podczas targów CES 2014 zaprezentowano bowiem drukarkę 3D, która w przeciwieństwie do wcześniejszych urządzeń pozwala na drukowanie wieloskładnikowych słodyczy.

Drukarka firmy 3D Systems o nazwie Chefjet Pro umożliwia tworzenie cukierniczych arcydzieł z czekolady, cukru i różnych substancji aromatycznych, dzięki czemu drukowane słodycze mają nie tylko atrakcyjnie wyglądać, ale też zachwycać smakiem. Co więcej, wydrukowane bryły mogą być pokrywane barwnikami.

Uzupełnieniem oferty ma być opracowywana właśnie cyfrowa książka kucharska, czyli modele efektownych słodyczy, które nabywca tego sprzętu będzie mógł sobie wydrukować. Co istotne, urządzenia tego typu mają trafić na rynek jeszcze w 2014 roku.

Źródło artykułu:WP Gadżetomania
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)