Założyciel Beyond Meat: Nasze produkty będą tańsze od prawdziwego mięsa

Założyciel Beyond Meat: Nasze produkty będą tańsze od prawdziwego mięsa

Burger produkowany przez Beyond Meat.
Burger produkowany przez Beyond Meat.
Źródło zdjęć: © beyondmeat.com
Mateusz Czerniak
03.07.2020 01:06, aktualizacja: 08.03.2022 14:51

Beyond Meat to firma produkująca wegańskie substytuty mięsa, które zdobywają coraz większą popularność. Dużą barierą przed zakupem stanowią jednak ceny produktów. Te jednak, według słów szefa firmy, mają w przyszłości ulec znacznemu obniżeniu.

Ethan Brown, szef i założyciel firmy Beyond Meat w rozmowie z portalem "Yahoo Finance" przyznał, że "powodem, dla którego ich produkty nie są tańsze od prawdziwego mięsa, a nawet trochę droższe, jest po prostu skala produkcji".

Ta, według jego słów, ma się wkrótce zwiększyć, co ma związek z inwestycjami firmy w Chinach i Europie.

– Przymierzamy się do zwiększenia podaży w 2021 i 2022 roku, co da nam możliwość bardziej agresywnego podejście do cen – powiedział Brown.

Ograniczanie mięsa korzystne dla zdrowia

W tym momencie cena Beyond Meat wyraźnie przewyższa cenę mięsa nawet dobrej jakości – za kilogram tego wegańskiego odpowiednia mięsa zapłacimy ok. 130 zł. Produkty Beyond Meat wykorzystują także polskie wegańskie restauracje, w szczególności burgerownie.

Substytuty mięsa są dobrym sposobem na ograniczanie jego spożycia – WHO zaleca jedzenie nie więcej niż 455 g gotowanego czerwonego mięsa na tydzień – jednak oczywiście tak jak samo mięso, nie powinny stanowić podstawy diety, gdyż to produkty mocno przetworzone.

Źródło artykułu:WP Gadżetomania
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (6)