Założyciel Beyond Meat: Nasze produkty będą tańsze od prawdziwego mięsa
Beyond Meat to firma produkująca wegańskie substytuty mięsa, które zdobywają coraz większą popularność. Dużą barierą przed zakupem stanowią jednak ceny produktów. Te jednak, według słów szefa firmy, mają w przyszłości ulec znacznemu obniżeniu.
03.07.2020 | aktual.: 08.03.2022 14:51
Ethan Brown, szef i założyciel firmy Beyond Meat w rozmowie z portalem "Yahoo Finance" przyznał, że "powodem, dla którego ich produkty nie są tańsze od prawdziwego mięsa, a nawet trochę droższe, jest po prostu skala produkcji".
Ta, według jego słów, ma się wkrótce zwiększyć, co ma związek z inwestycjami firmy w Chinach i Europie.
– Przymierzamy się do zwiększenia podaży w 2021 i 2022 roku, co da nam możliwość bardziej agresywnego podejście do cen – powiedział Brown.
Czytaj też: Jeśli chcemy ograniczyć ryzyko pandemii, jedzmy mniej mięsa. A najlepiej nie jedzmy go w ogóle [OPINIA]
Ograniczanie mięsa korzystne dla zdrowia
W tym momencie cena Beyond Meat wyraźnie przewyższa cenę mięsa nawet dobrej jakości – za kilogram tego wegańskiego odpowiednia mięsa zapłacimy ok. 130 zł. Produkty Beyond Meat wykorzystują także polskie wegańskie restauracje, w szczególności burgerownie.
Substytuty mięsa są dobrym sposobem na ograniczanie jego spożycia – WHO zaleca jedzenie nie więcej niż 455 g gotowanego czerwonego mięsa na tydzień – jednak oczywiście tak jak samo mięso, nie powinny stanowić podstawy diety, gdyż to produkty mocno przetworzone.