Zaparzacze do herbaty, z którymi pozbędziesz się fusów

Strona głównaZaparzacze do herbaty, z którymi pozbędziesz się fusów
02.10.2017 07:25
Zaparzacze do herbaty to specjalne nakładki lub całe naczynka, które przypominają połączenie kubka z dzbankiem
Zaparzacze do herbaty to specjalne nakładki lub całe naczynka, które przypominają połączenie kubka z dzbankiem
Źródło zdjęć: © istockphoto.com/Aksakalko
Tomasz Karkuć
Tomasz Karkuć

Herbata liściasta smakuje najlepiej ze wszystkich, ale nie każdy lubi ją przygotowywać – problem tkwi w fusach, których trudno się pozbyć. Gadżetami, które perfekcyjnie oddzielają fusy, są zaparzacze herbaty. Dzięki zaparzaczom do przygotowania herbaty nie będziecie potrzebować nawet łyżeczki (chyba że słodzicie). Przekonajcie się, jaki zaparzacz do herbaty wybrać.

Tłokowe zaparzacze do herbaty

Zacznijmy od najbardziej zaawansowanych akcesoriów do robienia herbaty, jakimi są zaparzacze tłokowe. Z łatwością poznacie tłokowe zaparzacze do herbaty, bo wyglądają one dość nietypowo - jak hybryda kubka i dzbanka. Pojemnością bliżej im jednak do dzbanków, bo przeważnie do tych zaparzaczy można wlać od 1,5 do nawet 2 litrów wody.

Chcecie kupić duży zaparzacz do herbaty? Sprawdźcie ten model:

Sposób działania zaparzaczy tłokowych do herbaty jest bardzo prosty. Jak sama nazwa wskazuje elementem, który w tym typie zaparzaczy odpowiada za odseparowanie liści herbaty od samego naparu, jest tłok. Tłok musicie założyć na wierzch zaparzacza do herbaty razem ze specjalnym wieczkiem. Następnie trzeba tylko powoli przesunąć tłok na samo dno zaparzacza, tak by fusy z herbaty zostały zebrane. Przed użyciem tłoka warto jeszcze zamieszać herbatę łyżeczką, co ułatwi oddzielenie fusów.

Ten tłokowy zaparzacz do herbaty świetnie się sprawdzi:

Szukając zaparzacza tłokowego możecie spotkać się też z nazwą "prasa francuska" lub jej angielskim odpowiednikiem - "french press". Wszystkie te określenia odnoszą się do tego samego gadżetu, ale pamiętajcie, że mimo nazw sugerujących związek z Francją tak naprawdę to Włosi wymyślili tłokowe zaparzacze do herbaty.

Zaparzacze do herbaty z podgrzewaczem

Jeśli chodzi o przydatne dodatki, to zaparzaczki do herbaty mogą być wyposażone nie tylko w tłok, ale i w podgrzewacz. Zaparzacze do herbaty z podgrzewaczem pozwolą wam zatem nie tylko pozbyć się fusów z napoju, ale też utrzymywać jego wysoką temperaturę. Podgrzewacz to nic innego jak metalowa podstawka pod naczynie, która zrobiona jest zwykle ze stali nierdzewnej lub innego metalu odpornego na wysokie temperatury. Wewnątrz podgrzewacza znajduje się natomiast... świeca.

Szukacie zaparzacza do herbaty z podgrzewaczem? Ten produkt jest niepowtarzalny:

Pamiętajcie, aby nie wymagać od zaparzacza do herbaty z podgrzewaczem tego samego, co od termosu. Zdolność zaparzaczy do utrzymywania stałej temperatury herbaty jest dość ograniczona, dlatego nie liczcie na to, że po godzinie wasz napój nadal będzie gorący.

Zaparzacze do herbaty z tworzyw sztucznych

Najprostsze zaparzacze do herbaty mają postać wsadu do kubka lub filiżanki i są zwykle wykonane z tworzyw sztucznych, takich jak silikon czy plastik. Popularne są zwłaszcza silikonowe zaparzacze do herbaty, które w przeciwieństwie do metalowych nie nagrzewają się i nie przemycają do napoju specyficznego posmaku.

Polecamy zwłaszcza ten herbaciany zaparzacz z silikonu:

Obecnie wśród prostszych modeli dominują śmieszne zaparzacze do herbaty, które mogą mieć postać zwierząt (np. renifera) lub ludzi wykonujących różne czynności (nurkujących, wylegujących się w jacuzzi itp.). Oczywiście walory estetyczne są ważne, ale w przypadku tego typu zaparzaczy do herbaty zwracalibyśmy uwagę zwłaszcza na ich rozmiary. Zwykle są to bowiem nieduże akcesoria do parzenia herbaty, które w związku z tym nie pozwalają w pełni rozwinąć się jej pęczniejącym liściom.

Z tego zaparzacza do herbaty na pewno będziecie zadowoleni:

Przy wyborze zaparzacza do herbaty, który można zawiesić na ściance kubka, sugerujcie się też wielkością i ilością zrobionych w nim otworów. Generalnie dziurki w zaparzaczach nie powinny być zbyt duże, by fusy nie przedostały się do płynu, co ma szczególnie duże znaczenie w przypadku herbat drobnoliściastych.

Zobacz także:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)