Idealny szlif i perfekcyjne cięcie. Przetestuj różne ostrzałki i osełki

Idealny szlif i perfekcyjne cięcie. Przetestuj różne ostrzałki i osełki08.06.2018 15:15
Szlif, w którym można się przejrzeć
Źródło zdjęć: © Shutterstock
Patryk Wieczorek

Prawdziwie ostry nóż to taki, który płynie przez kartkę papieru, goli brodę z włosem i pod włos, a przez większość materiałów przechodzi jak gorące ostrze przez masło.

Czytając poniższy artykuł dowiesz się, jak zmienić twój wysłużony nóż w skalpel w rozmiarze XXL. Potrzebne będą ci odpowiednie akcesoria, a także kilka porad, które zwiększą twoje umiejętności.

Ostrzałka prętowa dla zawodowców

Ostrzenie noża metodą prętową wymaga od użytkownika sporych zdolności manualnych. Nie wystarczy jedynie rytmicznie pocierać prętem o nóż, w ten sposób możesz jedynie zniszczyć ostrze. Trzeba również zadbać o odpowiedni kąt ostrzenia. Poza nadaniem nożowi odpowiedniej ostrości powinno się odpowiednio wyprofilować szlif, pamiętaj, że każdy z nich nadaje się do różnego rodzaju noży.

Odpowiedni szlif

Grubość ostrza i długość szlifu możemy kontrolować poprzez odpowiednie sposoby ostrzenia. Zwróć uwagę na kąt, który tworzy się pomiędzy boczną krawędzią ostrza, a prętem. Im mniejszy kąt tym cieńsze ostrze i dłuższy szlif. Tak oto noże przeznaczone do filetowania muszą być maksymalnie cienkie, tak by bez problemu oddzielać mięso od kości. Ostrza do zwyczajnego użytku domowego powinny być z kolei bardziej wytrzymałe, by nie złamały się przy dużym obciążeniu.

Źródło zdjęć: © Shutterstock
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Jeśli masz problem ze znalezieniem odpowiedniego kąta ostrzenia, możesz zaopatrzyć się w ostrzałkę wyposażoną w specjalny pojemnik, który jest jednocześnie stojakiem na pręty. To zdecydowanie ułatwi ci pracę. Pamiętaj, że nóż powinno się ostrzyć "pod włos" czyli odpychając ostrze od siebie.

Kamień dla perfekcjonistów

Stosowanie kamienia przypomina używanie ostrzałki prętowej, ale wymaga znacznie więcej przygotowań. Przede wszystkim kamień należy najpierw namoczyć przez kwadrans i pilnować, by podczas całego procesu ostrzenia pozostawał ostry. Trzeba go również umieścić na stabilnej powierzchni, najlepiej w specjalnym stojaku, dopiero wtedy można zacząć ostrzyć.

Cały proces jest raczej prosty. Należy najpierw położyć nóż tak, by cała ostrzona strona przylegała do kamienia. Potem odchyl grzbiet tak, by między krawędzią, a kamieniem powstał odpowiedni kąt (15-20 stopni) a następnie przesuwaj ostrzem do przodu i do tyłu, delikatnie dociskając. Gdy na krawędzi pojawią się zadziory, obróć nóż na drugą stronę i rozpocznij ostrzenie od nowa.

Liczy się odpowiednia gradacja

Należy pamiętać, by korzystać naprzemiennie z kamieni o różnej gradacji, tylko wtedy efekt będzie zadowalający. Kamienie o dużej ziarnistości (do 800) przeznaczone są do najbardziej zniszczonych noży, które wymagają całkowitego przeprofilowania szlifu. Trzeba jednak uważać, grube ziarna łatwo "zjadają" nóż, a co za tym idzie nie nadają się do częstego stosowania.

Zdecydowanie najpopularniejszą grupą kamieni szlifierskich są te o średniej gradacji, około 800-1200. Przeznaczone są głównie do użytku domowego. Przy regularnym używaniu noża wystarczy ostrzyć go mniej więcej raz w miesiącu. Pozwoli utrzymać to najważniejsze kuchenne narzędzie w dobrej formie.

Kamienie 2000, a nawet 3000 czy 4000 to odpowiedni zakup dla tych, którym zależy na idealnej ostrości i szlifie tak gładkim, że można się w nim przejrzeć. Ubytki i mikroskopijne rysy zostają należycie wygładzone, a ostrze przechodzi nawet przez najtwardsze produkty jak przez masło. To jakość, bez której nie potrafią się obejść najlepsi szefowie kuchni.

Źródło zdjęć: © Shutterstock
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Perfekcyjna jakość kosztuje, ale dzięki odpowiednim narzędziom możesz zmienić nawet najbardziej tępy nóż w prawdziwą brzytwę, którą przetniesz włos wzdłuż.

Źródło artykułu:WP Gadżetomania
Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.