Marnujesz żywność? Z tym gadżetem zaoszczędzisz nawet 200 zł miesięcznie

Marnujesz żywność? Z tym gadżetem zaoszczędzisz nawet 200 zł miesięcznie15.01.2018 12:04
Katarzyna Mikołajewska

Z raportu Federacji Banków Żywności "Nie marnuj jedzenia 2017" wynika, że w zeszłym roku co trzeci z nas wyrzucał jedzenie. To nie tylko efekt zbyt dużych zakupów, ale też poważny cios dla naszego domowego budżetu. Co miesiąc wyrzucamy niemal 200 zł do śmieci. Jak to zmienić?

Jednym z pomysłów na dłuższe przechowywanie żywności jest pakowanie próżniowe. Obecnie nie jest to wcale trudne ani czasochłonne.

Na Amazonie znaleźliśmy urządzenie do pakowania próżniowego za 60 euro, czyli około 250 złotych. Dzięki spowolnieniu procesu utleniania, zafoliowana żywność utrzymuje świeżość nawet do 5 razy dłużej, a witaminy oraz składniki odżywcze zostają zachowane.

Urządzenie jest idealne do mięs, ryb, warzyw i owoców. Jest wyposażone w system monitorujący temperaturę zgrzewania. Zapakowana w ten sposób żywność jest skutecznie chroniona przed zanieczyszczeniami i bakteriami. Pakowanie próżniowe sprawia, że jedzenie zachowuje świeżość nawet do 8 razy dłużej od tego, które jest przechowywane po prostu w lodówce.

Caso VC 10 Vakuumierer

Ten kuchenny gadżet może służyć do czegoś więcej niż tylko pakowania żywności. Dzięki niemu możemy długo marynować mięso przed jego upieczeniem. Wystarczy przygotować marynatę i umieścić ją razem z mięsem w hermetycznie zamkniętym worku, gdzie proces marynowania może trwać znacznie dłużej niż standardowo bez obaw o świeżość. To nada potrawom wyjątkowy smak, trudny do uzyskania w przypadku standardowego marynowania.

Jeśli zdecydowaliście się na inwestycję w przechowywanie żywności, warto się wyposażyć w specjalne foliowe woreczki. Te wyprodukowane przez CASO są bardzo mocne i odporne na rozdarcie, choć mają grubość zaledwie 160 mikronów.

Woreczki te nadają się nie tylko do przechowywania, ale również do przygotowywania posiłków - można wykorzystać je w kuchenkach mikrofalowych. Żywność zapakowana w woreczki próżniowe można również łatwo przygotować metodą sous-vide, polegającą na długim gotowaniu potraw w niższej niż zazwyczaj temperaturze.

Źródło artykułu:WP Gadżetomania
Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.