Biopaliwo z masła – alternatywa dla kurczakodiesla

Strona głównaBiopaliwo z masła – alternatywa dla kurczakodiesla
30.07.2010 00:03
kromka chleba
kromka chleba
Katarzyna Kieś
Katarzyna Kieś

Po pomysłach na wykorzystanie tłuszczu z kurczaków i tego pochodzącego z zabiegów liposukcji, przyszła kolej na koncept, by surowcem do produkcji biodiesla było masło.

Po pomysłach na wykorzystanie tłuszczu z kurczaków i tego pochodzącego z zabiegów liposukcji, przyszła kolej na koncept, by surowcem do produkcji biodiesla było masło.

Oczywiście, do przeróbki trafiać miałyby nie pachnące, świeżutkie kostki, ale masło zjełczałe, zepsute, zanieczyszczone lub niezjedzone.

Wyniki eksperymentów wskazują, że biodiesel wytworzony z masła spełnia wymagania norm względem tego rodzaju paliw. A jeśli dobrze oczyścić otrzymany produkt lub zmieszać maślane biopaliwo z biodieslem otrzymanym z innego surowca, mieszanka nadaje się do napędzania silników wysokoprężnych.

Rasowy i "prawie rasowy" - czym się różnią?
Rasowy i "prawie rasowy" - czym się różnią?

Dlaczego zainteresowano się akurat masłem? Amerykańscy naukowcy argumentują, że jest to surowiec tani, dostępny od ręki i nadający się do opłacalnej przeróbki w biopaliwo. Argument pierwszy – prawdziwy chyba tylko w Ameryce, bo polskie masło tanim nie jest; drugi – dopóki nie zawita do nas kolejny kryzys gospodarczy, masło rzeczywiście powinno być dostępne bez problemu; to, czy technologia jest opłacalna, okaże się dopiero, kiedy uda się ją wprowadzić i utrzymać na rynku.

Ciekawe jednak, czy opisywana produkcja biodiesla oparta jest jedynie na prawdziwym maśle – bo to akurat w sklepach czasem trudno wypatrzyć wśród zalewu wyrobów masłopodobnych.

Źródło: Science Codex

Udostępnij:
Komentarze (0)