Do czego służy szuflada pod piekarnikiem? Nie do tego, o czym myślisz
Dla wielu z nas szuflada pod piekarnikiem to po prostu dodatkowe miejsce do przechowywania różnych akcesoriów kuchennych, takich jak patelnie, pokrywki, formy czy blachy do pieczenia. Tymczasem jej prawdziwe przeznaczenie jest zupełnie inne i związane z przygotowywaniem potraw.
12.08.2023 | aktual.: 31.05.2024 14:46
Przechowywanie sprzętów w szufladzie pod piekarnikiem to jedna z naszych niepisanych tradycji - podobnie jak umieszczanie kosza na śmieci w szafce pod zlewem. Oba zjawiska są powszechne w wielu polskich domach. O ile jednak szafka pod zlewem nie została stworzona z myślą o pełnieniu określonej funkcji, o tyle szuflada pod piekarnikiem powstała w konkretnym celu - w zamyśle twórców wcale nie miała być dodatkową przestrzenią do przechowywania sprzętów.
W tym przypadku, prawdopodobnie, potrzeba była matką wynalazku. Kuchnie w polskich blokach mieszkalnych - i nie tylko tam - często były projektowane według modelu frankfurckiego, który zakładał maksymalne wykorzystanie dostępnej przestrzeni. Ze względu na to, że nie każdy miał do dyspozycji wiele szafek, rzeczy były upychane gdziekolwiek - na przykład do szuflady pod piekarnikiem.
Jednakże w zamyśle jego twórców ten schowek miał mieć zupełnie inne zastosowanie, które jest związane z przygotowywaniem potraw.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Do czego naprawdę służy szuflada pod piekarnikiem?
Do szuflady bezpośrednio po upieczeniu powinno trafić jedzenie, które zostało przygotowane w piekarniku. Dzięki temu danie ma zachować swoją soczystość, a także temperaturę. Szuflada ma więc bardzo praktyczne zastosowanie, które trudno przecenić każdemu, kto chociaż raz musiał czekać na kogoś z obiadem albo przygotował część posiłku, zanim gotowa była całość.
Szuflada pod piekarnikiem szczególnie może się przydać podczas różnych domowych uroczystości, kiedy to przygotowujemy dania z pewnym wyprzedzeniem. Chociaż o tym, jak wykorzystamy tę przestrzeń, prawdopodobnie ostatecznie zdecyduje odpowiedź na proste pytanie: czy częściej czekamy z jedzeniem na gości, czy brakuje nam w kuchni miejsca, a potrzebujemy mieć patelnię na wyciągnięcie ręki?