Fusy po kawie. Mają niebywałe zastosowanie

Australijscy inżynierowie wpadli na pomysł zastosowania fusów po kawie w budownictwie. Materiał, który zwykle wyrzucamy po zaparzeniu kawy, może o niemal 30 proc. zwiększyć wytrzymałość betonu.

Fusy po kawie.
Fusy po kawie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Norbert Garbarek

Wyniki badania, na które powołuje się portal The Guardian, zostały opublikowane w czasopiśmie "Journal of Cleaner Production". Wynika z nich, że australijskim naukowcom z Uniwersytetu RMIT w Melbourne udało się opracować technikę recyklingu zużytych fusów po kawie do dalszego ich wykorzystania w produkcji wzmocnionego betonu.

Dodanie przetworzonych pozostałości po kawie ma zwiększyć wytrzymałość materiału o 29,3 proc. Ponadto proces technologiczny, którego elementem jest piroliza, zdaniem naukowców jest energooszczędny.

Beton wzmacniany zużytymi fusami po kawie

"Wyrzucamy dużo kawy mielonej i kapsułek z kawą" – wyjaśnia dr Shannon Kilmartin-Lynch z RMIT, który uczestniczył w opracowaniu technologii wzmacniania betonu fusami po kawie. Naukowiec tłumaczy, że idea jest odpowiedzią na marnowanie pozostałości po kawie. Przekształcone w biowęgiel porównywalny do węgla drzewnego fusy kawowe mogą zastąpić część piasku niezbędnego w produkcji betonu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Produkcja biowęgla z pozostałości kawowych polega przede wszystkim na prażeniu zużytych fusów. "Robimy to bez dostępu tlenu, aby zapobiec wytwarzaniu się dwutlenku węgla" – wyjaśnia dr Rajeev Roychand z RMIT.

Piroliza, która jest składową procesu produkcji wzmocnionego betonu, polega na podgrzaniu odpadów kawowych do temperatury ok. 350 st. Celsjusza i zdaniem naukowców jest ona energooszczędna. Wynika to z faktu, że zwykle pirolizę przeprowadza się w o wiele wyższej temperaturze bliskiej nawet 900 st. Celsjusza. Kawa wymaga natomiast niewiele ponad 350 st. Celsjusza.

Zastąpienie 15 proc. naturalnego piasku w betonie biowęglem kawowym – zgodnie z badaniami naukowców – pozwala zwiększyć wytrzymałość mieszaniny o niespełna 30 proc. Dodatkowo składnik pochodzący z odpadów kawowych jest materiałem porowatym. Oznacza to, że cement bez trudu wiąże się ze strukturą biowęgla.

Choć dziś produkt naukowców z australijskiego RMIT nadal znajduje się w początkowej fazie i niezbędne są dalsze testy dotyczące m.in. trwałości materiału, już teraz uczeni współpracują z lokalnymi samorządami. Ich celem jest wykorzystanie betonu wzmocnionego kawą w przyszłych projektach infrastrukturalnych, w tym m.in. w budowie chodników.

Oprócz tego istotną zaletą jest ograniczenie wyrzucanych na wysypiska śmieci fusów po kawie. Mowa o produkcji nawet 22,5 tys. ton betonu kawowego w ciągu całego roku, gdyby wszystkie fusy w Australii były przetwarzane na biowęgiel.

Norbert Garbarek, dziennikarz Gadżetomanii

newskawaciekawostki

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (11)

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (880 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (405 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.