Jak rozmrozić lodówkę? W ten sposób oszczędzisz energię
Rozważasz rozmrażanie swojej zamrażarki i martwisz się, jak to zrobić prawidłowo? Choć może się wydawać, że to skomplikowany proces, w rzeczywistości jest dość łatwy, jeśli unikasz kilku powszechnie popełnianych błędów. Dodatkowo, warto wiedzieć, że wiele zamrażarek ma w zanadrzu ukryte funkcje, które mogą okazać się niezwykle pomocne.
17.12.2024 10:18
Zamrażarki różnią się między sobą, dlatego wymagają indywidualnego podejścia. Na początek sprawdź, czy twoja zamrażarka jest wyposażona w funkcję "No Frost". Dzięki tej funkcji, zaszytej w wielu nowoczesnych modelach, możesz zapomnieć o osadzaniu się lodu. Jeśli jednak masz starsze urządzenie, nie zapominaj o konieczności regularnego rozmrażania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rozmrażanie zamrażarki - dlaczego to takie istotne?
Kiedy zauważysz, że szuflady zamrażarki trudniej się zamykają, a na ściankach pojawia się gruby szron, to znak, że czas na rozmrożenie urządzenia. Często decydujemy się na ten krok dopiero wtedy, gdy szron zaczyna przeszkadzać. Idealnie byłoby powtarzać proces co trzy miesiące.
Zamrażarka bez zalegającego lodu zużywa mniej energii i rzadziej zawodzi. Mniejsze zużycie energii oznacza niższe rachunki, co jest istotne, ponieważ zamrażarka to jedno z tych urządzeń domowych, które zużywa dużo prądu. W czystym sprzęcie żywność dłużej zachowuje świeżość i smakuje lepiej. Jeśli minęło trochę czasu od ostatniego rozmrażania, teraz może być odpowiedni moment, by o tym pomyśleć.
Zimowa pogoda to dodatkowy atut – produkty z zamrażarki możesz na czas rozmrażania przechować na balkonie. To prosty sposób, by uniknąć rozmrożenia delikatnych rzeczy, takich jak lody czy mrożone warzywa.
Jak prawidłowo rozmrozić zamrażarkę?
Przygotowując się do rozmrażania, najpierw usuń wszystkie półki i otwórz drzwi zamrażarki, a następnie odłącz ją od prądu lub wyłącz bezpieczniki, jeśli to ułatwi zadanie.
Po odłączeniu zasilania, możesz pozwolić, by lód sam się stopił. Sprawdź jednak, czy na dole twojej zamrażarki nie ma specjalnego zaworu lub lejka, którym może spływać topniejąca woda. Powinieneś go otworzyć lub wysunąć na początku całego procesu. Jego lokalizacja i wygląd zależą od modelu zamrażarki, więc aby go zlokalizować, możesz posłużyć się instrukcją obsługi. Może się jednak zdarzyć, że twój model nie ma tego specjalnego elementu.
Ważnym krokiem jest podstawienie naczynia pod lejek – blacha z piekarnika świetnie się w tym przypadku sprawdzi. Próg zamrażarki warto zabezpieczyć ręcznikiem, aby uniknąć rozlania ewentualnych resztek wody na podłodze. W zależności od tego, ile szronu zebrało się w zamrażarce, może być potrzebna większa pojemność.
Gdy lód całkowicie stopnieje, przetrzyj wnętrze sprzętu płynem do naczyń, osusz, a następnie umieść z powrotem szuflady i ponownie podłącz urządzenie do prądu (lub włącz bezpieczniki). Dzięki temu zamrażarka będzie działać wydajnie i gotowa na kolejne miesiące użytkowania.