Jest w każdej kuchni. Bakterie rosną tam lepiej niż w laboratorium

Doświadczenia ujawniają niepokojącą prawdę: w prawie każdej kuchni znajduje się przedmiot, na którym bakterie mnożą się szybciej, niż można to osiągnąć w warunkach laboratoryjnych.

W kuchnia panują lepsze warunki do wzrostu bakterii niż w laboratoriumW kuchnia panują lepsze warunki do wzrostu bakterii niż w laboratorium
Źródło zdjęć: © Pixabay
Łukasz Michalik

Zespół badaczy z Duke University zainteresował się kuchennymi gąbkami i ich podatnością na zanieczyszczenia mikrobiologiczne. Niestety, naukowcy nie mają dla nas dobrych wiadomości: banalna gąbka kuchenna to lepsze miejsce do rozwoju bakterii, niż specjalnie zaprojektowane w tym celu akcesoria laboratoryjne. Jak to możliwe?

Zdaniem badaczy odpowiada za to interakcje pomiędzy różnymi szczepami bakterii. - Bakterie są jak ludzie żyjący w czasie pandemii. Niektórym trudno jest w izolacji, ale inni w takich warunkach całkiem dobrze się rozwijają – tłumaczy prof. Lingchong You.

Gąbka lepsza od szalki Petriego

Gąbka sprzyja powstawaniu takich warunków, przypominając nieco strukturę gleby albo ludzkich jelit, gdzie występują przestrzenie o zróżnicowanych rozmiarach. Dzięki temu, jak podaje serwis Nauka Rocks, istnieją miejsca, które szczepy bakterii zajmują samodzielnie, ale również takie, gdzie występują w sąsiedztwie innych szczepów.

Kuchenna gąbka to idealne miejsce dla bakterii
Kuchenna gąbka to idealne miejsce dla bakterii © Pexels

Odmienne warunki panują na szalkach Petriego. Są to płytki agarowe, stosowane do hodowli różnych mikroorganizmów. Jak wykazały badania, dostarczenie im pożywienia oraz optymalnego oświetlenia i temperatury nie gwarantuje szybkiego wzrostu kolonii bakterii.

Dlaczego warto wymieniać gąbki?

Kuchenna gąbka sprawdza się w tym przypadku lepiej: wzrost kolonii niektórych bakterii następuje szybciej, gdy są one otoczone innymi szczepami i wchodzą z nimi w interakcje.

Jakie znaczenie mają te badania dla nas? Choć zazwyczaj nie podejmujemy świadomych działań w celu hodowania mikroorganizmów, warto pamiętać, że kuchenna gąbka to doskonałe środowisko dla rozwoju bakterii. Warto o nią dbać, pamiętając o częstej wymianie albo domowych sposobach na skuteczną sterylizację tego przedmiotu.

Wybrane dla Ciebie

Czy to koniec życia na Ziemi? Taka może być przyszłość naszej planety
Czy to koniec życia na Ziemi? Taka może być przyszłość naszej planety
Sztuczna inteligencja przywraca dinozaury. Są jak żywe
Sztuczna inteligencja przywraca dinozaury. Są jak żywe
Rekordowa odległość. Sonda Psyche przekazała sygnał z odległości 350 mln km
Rekordowa odległość. Sonda Psyche przekazała sygnał z odległości 350 mln km
Napęd plazmowy. Nowa broń w walce z kosmicznymi śmieciami
Napęd plazmowy. Nowa broń w walce z kosmicznymi śmieciami
To przez działalność człowieka. Rekiny wielorybie są zagrożone
To przez działalność człowieka. Rekiny wielorybie są zagrożone
NGC 2775. Galaktyka, która wymyka się klasyfikacji
NGC 2775. Galaktyka, która wymyka się klasyfikacji
Powstają na Syberii. Naukowcy wskazują na gaz ziemny
Powstają na Syberii. Naukowcy wskazują na gaz ziemny
Ten fotosynentyczny mikroorganizm jest zagrożony. Naukowcy alarmują
Ten fotosynentyczny mikroorganizm jest zagrożony. Naukowcy alarmują
Nowy model AI przewiduje choroby z wyprzedzeniem 10 lat
Nowy model AI przewiduje choroby z wyprzedzeniem 10 lat
Tajemniczy "ciemny tlen" odkryty na dnie Pacyfiku
Tajemniczy "ciemny tlen" odkryty na dnie Pacyfiku
Nowa metoda recyklingu plastiku. Rozłoży nawet PVC
Nowa metoda recyklingu plastiku. Rozłoży nawet PVC
Jest ich mniej. Nawet w środowiskach, gdzie nie ingeruje człowiek
Jest ich mniej. Nawet w środowiskach, gdzie nie ingeruje człowiek