Jest w każdej kuchni. Bakterie rosną tam lepiej niż w laboratorium

Jest w każdej kuchni. Bakterie rosną tam lepiej niż w laboratorium

W kuchnia panują lepsze warunki do wzrostu bakterii niż w laboratorium
W kuchnia panują lepsze warunki do wzrostu bakterii niż w laboratorium
Źródło zdjęć: © Pixabay
Łukasz Michalik
21.02.2022 19:57

Doświadczenia ujawniają niepokojącą prawdę: w prawie każdej kuchni znajduje się przedmiot, na którym bakterie mnożą się szybciej, niż można to osiągnąć w warunkach laboratoryjnych.

Zespół badaczy z Duke University zainteresował się kuchennymi gąbkami i ich podatnością na zanieczyszczenia mikrobiologiczne. Niestety, naukowcy nie mają dla nas dobrych wiadomości: banalna gąbka kuchenna to lepsze miejsce do rozwoju bakterii, niż specjalnie zaprojektowane w tym celu akcesoria laboratoryjne. Jak to możliwe?

Zdaniem badaczy odpowiada za to interakcje pomiędzy różnymi szczepami bakterii. - Bakterie są jak ludzie żyjący w czasie pandemii. Niektórym trudno jest w izolacji, ale inni w takich warunkach całkiem dobrze się rozwijają – tłumaczy prof. Lingchong You.

Gąbka lepsza od szalki Petriego

Gąbka sprzyja powstawaniu takich warunków, przypominając nieco strukturę gleby albo ludzkich jelit, gdzie występują przestrzenie o zróżnicowanych rozmiarach. Dzięki temu, jak podaje serwis Nauka Rocks, istnieją miejsca, które szczepy bakterii zajmują samodzielnie, ale również takie, gdzie występują w sąsiedztwie innych szczepów.

Kuchenna gąbka to idealne miejsce dla bakterii
Kuchenna gąbka to idealne miejsce dla bakterii© Pexels

Odmienne warunki panują na szalkach Petriego. Są to płytki agarowe, stosowane do hodowli różnych mikroorganizmów. Jak wykazały badania, dostarczenie im pożywienia oraz optymalnego oświetlenia i temperatury nie gwarantuje szybkiego wzrostu kolonii bakterii.

Dlaczego warto wymieniać gąbki?

Kuchenna gąbka sprawdza się w tym przypadku lepiej: wzrost kolonii niektórych bakterii następuje szybciej, gdy są one otoczone innymi szczepami i wchodzą z nimi w interakcje.

Jakie znaczenie mają te badania dla nas? Choć zazwyczaj nie podejmujemy świadomych działań w celu hodowania mikroorganizmów, warto pamiętać, że kuchenna gąbka to doskonałe środowisko dla rozwoju bakterii. Warto o nią dbać, pamiętając o częstej wymianie albo domowych sposobach na skuteczną sterylizację tego przedmiotu.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (116)