Już niedługo wydrukujesz sobie mięso w 3D. Będzie smaczne i ekologiczne

Zaspokajanie potrzeb żywnościowych będzie jeszcze łatwiejsze. Firma Novameat tworząca roślinne substytuty mięsa, przedstawiła nowy sposób jego wytwarzania. Chodzi o jego produkcję przy wykorzystaniu technologii druku 3D.

Już niedługo wydrukujesz sobie mięso w 3D. Będzie smaczne i ekologiczne 1Mięso drukowane w 3D
Źródło zdjęć: © YouTube/Novameat
Karolina Modzelewska

Firma Novameat drukuje mięso w 3D. Jego kawałki są tworzone z matrycy z włókien mięsnych, będącej połączeniem wody, tłuszczu roślinnego i białek roślinnych. Produkt ma naśladować teksturę, smak i oczywiście wygląd prawdziwego mięsa.

Mięso wydrukowane w 3D

Startup z Barcelony zajmujący się tworzeniem roślinnych alternatyw dla mięsa otrzymał ostatnio dotację w wysokości 250 tys. euro od hiszpańskiego rządu. Dodatkowe środki finansowe pomogą firmie rozwijać zrównoważony i roślinny przemysł mięsny.

Od początku swojego istnienia, czyli od 2018 roku, Novemat dąży do tworzenia "czystego mięsa", które pomoże minimalizować problemy związane z nieefektywną hodowlą zwierząt. Przedstawiciele firmy mają nadzieje, że jej działalność przyczyni się do redukcji emisji gazów cieplarnianych i zmniejszy ogromne zużycie wody niezbędnej do wytworzenia około wielu ton mięsa, które ludzie konsumują każdego roku.

NOVAMEAT - by EIT-Food

Firma Novameat zastrzegła swoją technologię, a aktualnie skupia się na dopracowaniu smaku drukowanego mięsa, który ma tutaj kluczowe znaczenie (obok konsystencji i wyglądu). Startup planuje w 2021 roku wprowadzić na rynek serię niestandardowych drukarek, które będą dostępne do dystrybucji w całym przemyśle spożywczym.

Technologia przyszłości

Technologia opracowana przez Novameat zyskała uznanie i wsparcie New Crop Capital, przedsiębiorstwa zajmującego się inwestycjami kapitałowymi, znanego z wspierania rozwiązań zastępujących białko i mięso.

  • Uważamy, że globalny łańcuch dostaw żywności jest zepsuty i skupiamy się na rozwiązaniu jednego z tych wyzwań, którym jest białko zwierzęce - powiedział w rozmowie TechCrunch Dan Altschuler Malek, partner zarządzający w New Crop Capital w 2019 r. Dodał: - widzimy, że jest możliwość zmiany zachowań konsumentów w celu zmniejszenia spożycia produktów zawierających białko zwierzęce na produkty, które są w cenie, którą ludzie zapłacą.
Artykuł sponsorowany
Źródło artykułu: WP Gadżetomania
Wybrane dla Ciebie
Neandertalczycy nie "zniknęli". Zostali wchłonięci
Neandertalczycy nie "zniknęli". Zostali wchłonięci
Gigantyczna porażka rosyjskiej propagandy. Nikt w to nie gra
Gigantyczna porażka rosyjskiej propagandy. Nikt w to nie gra
Mapy Google z nową funkcją. Sprawdź wskaźniki
Mapy Google z nową funkcją. Sprawdź wskaźniki
Jeżowce z układem nerwowym przypominającym mózg
Jeżowce z układem nerwowym przypominającym mózg
Rzymski obóz wojskowy wysoko w Alpach. Niezwykłe odkrycie pełne artefaktów
Rzymski obóz wojskowy wysoko w Alpach. Niezwykłe odkrycie pełne artefaktów
Zaktualizuj Windows 10. Łatka rozwiązuje ważny problem
Zaktualizuj Windows 10. Łatka rozwiązuje ważny problem
Naukowcy ostrzegają. Jeziora w Amazonii parują w wysokich temperaturach
Naukowcy ostrzegają. Jeziora w Amazonii parują w wysokich temperaturach
Zajmuje 15 proc. całego globu. Co skrywa wnętrze Księżyca?
Zajmuje 15 proc. całego globu. Co skrywa wnętrze Księżyca?
Kupił chińską kartę graficzną. Dostał podrobiony sprzęt
Kupił chińską kartę graficzną. Dostał podrobiony sprzęt
Była ukryta po ziemią. Odnaleziono starożytną stolicę sprzed 2700 lat
Była ukryta po ziemią. Odnaleziono starożytną stolicę sprzed 2700 lat
Norma 36,6 st. C już nieaktualna. Temperatura zdrowego człowieka jest inna
Norma 36,6 st. C już nieaktualna. Temperatura zdrowego człowieka jest inna
Wyjątki przy zastrzeganiu numeru PESEL. Co warto wiedzieć?
Wyjątki przy zastrzeganiu numeru PESEL. Co warto wiedzieć?
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀