Pamiętaj o tym przy myciu lodówki. Wielu o tym zapomina, a to błąd
Podczas porządków w kuchni często zapominamy o czyszczeniu wnętrza sprzętów kuchennych, a w szczególności lodówki, co jest kluczowe, gdyż przechowujemy tam żywność. Dbanie o jej czystość jest więc konieczne, ale niestety, lodówkom poświęcamy mało uwagi podczas sprzątania. Przeczytaj, jakie miejsca w lodówce wymagają szczególnej uwagi.
Lodówki mogą być siedliskiem większej liczby bakterii i drobnoustrojów niż inne urządzenia kuchenne. Największa ich ilość gromadzi się na półkach i w dolnych szufladach, gdzie trzymane są najczęściej wędliny, owoce i warzywa. Dlatego też standardem powinno być ich gruntowne mycie co najmniej raz na miesiąc. Jak tego dokonać?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mycie lodówki domowymi środkami
Systematyczne czyszczenie wnętrza lodówki ma nie tylko duże znaczenie dla zdrowia przechowywanej żywności, chroniąc ją przed pleśnią, ale również pozytywnie wpływa na samą lodówkę, wydłużając jej żywotność. Regularne mycie pomaga także pozbyć się nieprzyjemnych zapachów, które mogą być wynikiem przechowywania potraw takich jak wędzone ryby czy sery pleśniowe. Ważne jest unikanie środków chemicznych, które mogłyby być toksyczne dla zdrowia i dla samej żywności.
Przed rozpoczęciem czyszczenia warto przygotować miękką szmatkę, patyczki kosmetyczne, sodę oczyszczoną, ocet, sól i sok z cytryny. Na początek należy opróżnić lodówkę i wyjąć z niej wszystkie półki oraz szuflady. Trzeba je namoczyć przez kilka minut w ciepłej wodzie i wyczyścić octem. Konieczne jest również usunięcie przeterminowanej żywności.
Pamiętaj o tym miejscu podczas mycia lodówki
Nie zapominaj o pojemniku na wodę, zamontowanym z tyłu obudowy lodówki. Jeżeli zdecydujesz się odsunąć lodówkę, wypłucz pojemnik ustrojony z osadu pomocy octu. Woda trafia do niego przez otwór na tylnej ściance we wnętrzu lodówki, który można udrożnić za pomocą specjalnego patyczka lub wężyka. Czyszczenie odpływu mieszanką octu i sody nie zaszkodzi materiałom, z których jest wykonany.
Bardzo ważne jest regularne czyszczenie tego odpływu. W razie zablokowania, np. resztkami jedzenia, zamiast do zbiornika, woda może przedostać się na dno lodówki. Taka awaria prowadzi nie tylko do zalania dolnych szuflad, ale również do zamarzania półek w zamrażarce umieszczonej pod chłodziarką.