Pierwsza mleczarnia w Polsce staje się całkowicie wegańska
Mleczarnia Jogurty Magda jest pierwszą w Polsce mleczarnią, która całkowicie zrezygnowała z używania krowiego mleka. Firma przestawiła się wyłącznie na roślinne odpowiedniki – donosi "Rzeczpospolita".
03.07.2020 | aktual.: 08.03.2022 14:51
Jogurty Magda to podkarpacka firma rodzinna produkująca jogurty od trzech pokoleń. Trzy lata temu firma wypuściła na rynek pierwsze wegańskie produkty – jogurty (Planton i Vege Up Bio), śmietany i napoje z roślinnego mleka. Teraz chce zając się tworzeniem wyłącznie takich produktów.
Magda Roślinna
Dyrektor zarządzająca firmą, Magdalena Kubit, powiedziała Rzeczpospolitej, że "decyzja o staniu się w pełni rośliną marką jest naturalnym skutkiem stałego rozwoju portfolio produktowego, które od ponad dwóch lat zdominowane jest przez jogurty i śmietany na bazie mleczka kokosowego".
Konsekwencją nowego ruchu jest też zmiana nazwy firmy – nie nazywa się ona już Jogurty Magda, a Magda Roślinna, co ma podkreślać transformację firmy.
Roczna wartość produkcji polskiego mleka roślinnego przekracza 120 mln zł, a globalny rynek wegańskich produktów wynosi około 25 mld dolarów. Inne polskie firmy mleczarskie, które zaczęly inwestować w rynek wegańskich odpowiedników to m.in. SM Łowicz i grupa Polmlek.