Pijesz kawę z kapsułek? Ekspertka ostrzega o kilku problemach
Kawa w kapsułkach przyciąga konsumentów swoją wygodą i szybkością przygotowania. Niestety, mimo zalet, nie wszystko wygląda tak kolorowo. Więcej o problemach związanych z kapsułkami do kawy mówi ekspertka.
28.05.2024 | aktual.: 28.05.2024 13:57
Portal Hello Zdrowie przeprowadził rozmowę z dietetyczką kliniczną mgr Magdaleną Kartasińską na temat popularnych kaw z kapsułek. Jakie problemy wiążą się z ich użytkowaniem? Jest ich co najmniej kilka, więc na początek przyjrzyjmy się tym zdrowotnym.
Dlaczego picie kawy z kapsułek to zły pomysł
Według Kartasińskiej w kapsułkach może znajdować się cukier lub inne substancje słodzące, których obecność w codziennej kawie jest zbędna. W ten sposób zamiast zwykłej czarnej kawy o prozdrowotnych właściwościach możemy dojść do deserowego, słodkiego napoju kawowego, który przyczynia się do istotnych wahań poziomu glukozy we krwi.
Jednym z rozwiązań jest staranne czytanie etykiet i analizowanie składu kapsułek. Nie uchroni to jednak przed innym problemem – kapsułki z reguły wykonane są z plastiku, co prowadzi do przenikania bisfenolu A do naparu podczas parzenia. Naukowcy ostrzegają, że bisfenol A może negatywnie wpływać na zdrowie, zaburzając m.in. rozwój neurologiczny, płodność oraz zwiększając ryzyko hormonozależnych nowotworów.
Kapsułki a ekologia
Alternatywę dla szkodliwych dla człowieka kapsułek plastikowych stanowią te wykonane z aluminium. Są one jednak problematyczne dla środowiska. Branża kawowa od dawna zwraca uwagę na to, że kapsułki te rozkładają się przez 150 lat, co przyznał nawet jeden z producentów, Nestle.
Producenci podejmują pewne próby rozwiązania tego problemu. Np. Nespresso we współpracy z firmą Velosophy stworzyło rower wykonany z odzyskanych kapsułek aluminiowych. Blisko 400 kapsułek pozwala na uzyskanie 28 dag aluminium, z którego można wykonać ramę roweru. Projekt ten został jednak skrytykowany z powodu licznych problemów związanych z użytkowaniem kapsułkowej kawy, które przewyższają ewentualne korzyści.
Zobacz także
Czy kapsułki kawowe to samo zło?
Oczywiście nie każda kawa w kapsułkach jest zła. Wszystko zależy od procesu produkcji. Kawowy blog Coffeedesk zwraca uwagę, że odpowiednio przygotowane ziarna oraz proces mielenia, który nie powoduje ich nadmiernego nagrzewania, mają znaczenie.
Ta metoda ma swoje zalety – jedną z nich jest fakt, że zmielona kawa w tych warunkach nie starzeje się tak szybko dzięki obecności tylko jednego procenta tlenu w opakowaniu. Pozostała część to azot, który pomaga zachować świeżość nawet przez rok.