Słodzisz? Możesz mieć problem. Cukier źle wpływa na pracę mózgu

Słodzisz? Możesz mieć problem. Cukier źle wpływa na pracę mózgu

Mózg nie lubi nadmiaru cukru (Fot. Flickr/Uwe Hermann/Lic. CC BY-SA 2.0)
Mózg nie lubi nadmiaru cukru (Fot. Flickr/Uwe Hermann/Lic. CC BY-SA 2.0)
Łukasz Michalik
08.10.2012 15:28, aktualizacja: 10.03.2022 12:51

O tym, że nadmiar cukru w diecie ma negatywny wpływ na nasze zdrowie, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Okazuje się jednak, że wróg numer 1 dietetyków i osób walczących z nadwagą szkodzi również tam, gdzie się tego nie spodziewamy – upośledza funkcje mózgu.

O tym, że nadmiar cukru w diecie ma negatywny wpływ na nasze zdrowie, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Okazuje się jednak, że wróg numer 1 dietetyków i osób walczących z nadwagą szkodzi również tam, gdzie się tego nie spodziewamy – upośledza funkcje mózgu.

Przed drugą wojną światową znany pisarz i dziennikarz, Melchior Wańkowicz, opracował jedno z najbardziej znanych polskich haseł reklamowych: „Cukier krzepi”. Kilkadziesiąt lat, jakie dzielą nas od tamtych czasów, postawiło tę opinię na głowie – w świetle współczesnych badań można stwierdzić, że cukier szkodzi.

Nie chodzi tu o oczywistą zależność, gdy pochłaniane w hurtowych ilościach słodycze skutkują dodatkowymi kilogramami, tylko o pracę mózgu. Dowiedli tego – na razie na szczurach - badacze z University of California.

Naukowcy wzięli pod lupę otrzymywany z kukurydzy syrop glukozowo-fruktozowy. To słodkie paskudztwo jest tanie i znacznie lepiej niż cukier trzcinowy czy buraczany nadaje się do przemysłowej produkcji żywności. Z tego powodu od kilkudziesięciu lat jest coraz powszechniej stosowane w różnych produktach, nie tylko w słodyczach.

Do testów wykorzystano szczury, których zadaniem było pokonanie labiryntu. Grupa tych zwierząt przez sześć tygodni była pojona wodą z dodatkiem słodkiego syropu. Inne, obok dodatkowej dawki cukru otrzymywały również zwiększoną ilość kwasów Omega-3.

Jak się okazało, szczury po diecie o wysokiej zawartości cukru pokonywały labirynt w czasie dłuższym niż na początku eksperymentu. Podobny efekt nie wystąpił u gryzoni, które obok większych ilości cukru przyjmowały również kwasy Omega-3. Jak stwierdził jeden z badaczy, Fernando Gomez-Pinilla:

Zwierzęta pozbawione kwasów były wolniejsze, a ich mózgi wykazywały ubytek w aktywności synaptycznej. Ich komórki mózgowe miały kłopoty z przesyłaniem sygnałów, upośledzając zdolność do jasnego myślenia i przypominania drogi, której nauczyły się sześć tygodni wcześniej.

Naukowcy zwracają przy tym uwagę, by nie obawiać się np. jedzenia zawierających fruktozę owoców, które są potrzebne w zbilansowanej diecie. Szkodliwe są przede wszystkim te produkty, które są w sztuczny sposób dosładzane.

Źródło: News Wise

Źródło artykułu:WP Gadżetomania
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)