Takiego makaronu świat nie widział. Powstał w laboratorium

Naukowcy z Carnegie Mellon University opracowali makaron, który po ugotowaniu zmienia swój kształt. Jego płaskie kawałki pod wpływem temperatury przekształcają się w rurki, świderki, skręty i fale. Zdaniem ekspertów odkrycie stwarza nowe możliwości dla projektowania żywności i umożliwia zmniejszenie wielkości opakowań makaronu.

Takiego makaronu świat nie widział. Powstał w laboratorium 1Naukowcy opracowali wyjątkowy makaron
Źródło zdjęć: © Pixabay
Karolina Modzelewska

Badania przeprowadzone przez zespół badawczy pod kierownictwem Morphing Matter, dowodzą, że nauka czasami zajmuje się bardziej przyziemnymi sprawami. W tym przypadku chodzi o makaron, który posiada wielu fanów na całym świecie.

Makaron, który zmienia się podczas gotowania

W zależności od kształtu makaronu potrzebne są różnej wielkości opakowania i pudełka, które go pomieszczą. Niesłabnący popyt na makaron sprawia, że powstaje ich bardzo dużo. Część z nich nie podlega recyklingowi lub rozkłada się przez długi czas. W ten sposób generowane jest dodatkowe obciążenie dla środowiska. Zdaje się jednak, że rozwiązanie badaczy z Carnegie Mellon University może pomóc, chociaż częściowo rozwiązać ten problem.

Makron opracowany przez naukowców powstaje z semoliny i wody. Jego różne kształty można osiągnąć poprzez drobne nacięcia i rowki w cieście. Warto zaznaczyć, że w wyglądzie, smaku i dotyku niczym nie różni się od tradycyjnych makaronów. Można go jednak pakować na płasko, co pozwala na zmniejszenie wielkości opakowań, zaoszczędzenie miejsca podczas jego przechowywania i transportu, a także skrócenie czasu oraz ilości energii potrzebnych do ugotowania makaronu, o czym informuje serwis Tech Xplore.

Makaron pakowany jak meble

  • Zainspirowały nas spakowane na płasko meble i sposób, w jaki oszczędzają one miejsce, ułatwiają przechowywanie i zmniejszają ślad węglowy związany z transportem – powiedział w rozmowie z Tech Xplore Lining Yao, dyrektor laboratorium Morphing Matter Lab w Human-Computer Interaction Institute.

Zdaniem ekspertów makaron pakowany na płasko może mieć pozytywny wpływ na środowisko, bo przyczyni się m.in. do zmniejszenia śladu węglowego podczas gotowania. Jak podaje Tech Xplore "we Włoszech około 1 proc. emisji gazów cieplarnianych pochodzi z gotowania makaronu". Uwzględniając dane pochodzące z całego świata, poziom emisji może być znacznie wyższy. Dlatego naukowcy dążą do popularyzacji ich badań i wdrożenia rozwiązania.

Źródło artykułu: WP Gadżetomania

Wybrane dla Ciebie

Czy to koniec życia na Ziemi? Taka może być przyszłość naszej planety
Czy to koniec życia na Ziemi? Taka może być przyszłość naszej planety
Sztuczna inteligencja przywraca dinozaury. Są jak żywe
Sztuczna inteligencja przywraca dinozaury. Są jak żywe
Rekordowa odległość. Sonda Psyche przekazała sygnał z odległości 350 mln km
Rekordowa odległość. Sonda Psyche przekazała sygnał z odległości 350 mln km
Napęd plazmowy. Nowa broń w walce z kosmicznymi śmieciami
Napęd plazmowy. Nowa broń w walce z kosmicznymi śmieciami
To przez działalność człowieka. Rekiny wielorybie są zagrożone
To przez działalność człowieka. Rekiny wielorybie są zagrożone
NGC 2775. Galaktyka, która wymyka się klasyfikacji
NGC 2775. Galaktyka, która wymyka się klasyfikacji
Powstają na Syberii. Naukowcy wskazują na gaz ziemny
Powstają na Syberii. Naukowcy wskazują na gaz ziemny
Ten fotosynentyczny mikroorganizm jest zagrożony. Naukowcy alarmują
Ten fotosynentyczny mikroorganizm jest zagrożony. Naukowcy alarmują
Nowy model AI przewiduje choroby z wyprzedzeniem 10 lat
Nowy model AI przewiduje choroby z wyprzedzeniem 10 lat
Tajemniczy "ciemny tlen" odkryty na dnie Pacyfiku
Tajemniczy "ciemny tlen" odkryty na dnie Pacyfiku
Nowa metoda recyklingu plastiku. Rozłoży nawet PVC
Nowa metoda recyklingu plastiku. Rozłoży nawet PVC
Jest ich mniej. Nawet w środowiskach, gdzie nie ingeruje człowiek
Jest ich mniej. Nawet w środowiskach, gdzie nie ingeruje człowiek