Gofrownica - jaką wybrać? Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę

Gofrownica - jaką wybrać? Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę17.06.2020 20:11
Gofrownica - jaką wybrać? Podpowiadamy
Źródło zdjęć: © fot. Pixabay
Klaudia Stawska-Magdziak

Pyszne, chrupiące gofry to przysmak wielu osób. Jednak nie musi kojarzyć się tylko z urlopem, kiedy możemy pozwolić sobie na gofra z bitą śmietaną z budki w drodze na plażę. Po kupieniu odpowiedniego sprzętu możemy cieszyć się pysznymi goframi w domu. Podpowiadamy, jaką gofrownicę wybrać.

W przypadku gofrów przepis to nie wszystko. Aby cieszyć się chrupiącym przysmakiem, konieczny jest zakup porządnej gofrownicy. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę i jaka gofrownica będzie najlepsza.

Gofrownica - jaką wybrać? Podstawowe parametry

Zanim zdecydujemy się na zakup gofrownicy, powinniśmy wziąć pod uwagę kilka najważniejszych cech urządzenia. Od nich będzie zależeć nie tylko smak gofrów, ale również wygoda w użytkowaniu maszyny, a co za tym idzie - częstotliwość z jaką, będziemy po nią sięgać. Nikt raczej nie chce, by zbędny sprzęt leżał na dnie szafki.

  • Moc gofrownicy - wpływa przede wszystkim na szybkość jej nagrzewania się, jak również temperatura, jaką będzie w stanie osiągnąć. Najlepsze będą modele o mocy powyżej 1000 W, dzięki czemu gofry będą chrupkie, a ich przygotowanie zajmie mniej czasu. To jednak droższe urządzenia - jeśli cena jest dla nas ważnym wyznacznikiem, sięgnijmy po modele o mocy między 600 a 800 W.
  • Rodzaj płytki - powłoka, jaką będzie pokryta płyta gofrownicy, wpływa na łatwość jej czyszczenia oraz przyrządzania gofrów. Najlepsza będzie gofrownica z nieprzywierającą powłoką teflonową lub ceramiczną - tą drugą można spotkać rzadziej w sklepach, jednak będzie bardziej wytrzymała na zarysowania niż teflon.
  • Rodzaj obudowy wpływa na wytrzymałość urządzenia oraz jego możliwości utrzymania odpowiednich temperatur w trakcie przyrządzania gofrów. Najtańsze i najmniej odporne są modele w obudowach z tworzywa sztucznego, ale jeśli możemy pozwolić sobie na większy wydatek, warto zdecydować się na gofrownicę w obudowie metalowej, aluminiowej lub szczotkowanej stali.
  • Wielkość i kształt gofrów - w tym względzie producenci oferują bardzo szeroki wybór, ale nasza decyzja nie ma znaczenia na jakość przyrządzanych gofrów, dlatego można z czystym sumieniem kierować się własnym gustem.
  • Cena - jak w przypadku każdego sprzętu, cena nie pozostaje bez znaczenia dla większości z nas. Najtańsze gofrownice kosztują już ok. 50-70 zł, jednak zdecydowanie odradzamy tego typu sprzętu - mają małą moc i nie są odporne na uszkodzenia, a przy tym trudno się myją. Porządny sprzęt to niestety wydatek zwykle 150-200 zł, ale zdarzają się perełki w niższych cenach. Profesjonalne gofrownice to koszt od 600 do 1500 zł.

Gofrownica a dodatkowe funkcje

Dobra gofrownica może być najprostszym sprzętem, ale na rynku znajdziemy wiele modelu wyposażonych w funkcje dodatkowe. Do najpopularniejszych z nich należą:

  • wymienne płyty, dzięki którym z pomocą gofrownicy przygotujemy też inne przekąski,
  • termostat - zadba o stabilność temperatury w trakcie wypiekania,
  • funkcja opiekania - zwykle dostępne w modelach z wymiennymi płytami,
  • wskaźnik gotowości do wypiekania - zwykle prosta lampka/dioda, która poinformuje nas o tym, że sprzęt odpowiednio się nagrzał i jest gotowy do pracy.

Gofrownica 3 w 1 - czy warto?

Gofrownica 3 w 1 to o wiele bardziej wszechstronny sprzęt, który pozwoli zrobić np. muffiny, pączki, grillować i opiekać kanapki itp. Te urządzenia zwykle kuszą dobrą ceną, jednak ich jakość pozostawia nierzadko wiele do życzenia. Z własnego doświadczenia powiem, że lepiej jest przeznaczyć tę samą kwotę na porządną gofrownicę niż urządzenie 3 w 1, ale jeśli jesteście zdecydowani, koniecznie sprawdźcie: moc urządzenia, jakość powłok oraz elementy montażowe wymiennych płyt.

Dobra gofrownica, czyli jaka?

Podsumowując, jak wybrać dobrą gofrownicę? Kluczowe są dwie rzeczy - nieprzywierająca powłoka oraz jak najwyższa moc urządzenia. Dzięki temu przygotowywanie ulubionych gofrów będzie przyjemne, a przekąski - pyszne i chrupiące. Gofrownica powinna być odporna na zarysowania oraz łatwa w czyszczeniu, zwłaszcza jeśli planujesz robić gofry regularnie.

Przepisy na najlepsze gofry oraz dodatki do nich znajdziecie na Kuchnia WP. Zajrzyjcie też do innych naszych poradników zakupowych:

Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.