Piwna rewolucja. Japońska puszka do piwa Nendo gwarantuje perfekcyjne nalewanie

Jak nalewać piwo? Japońska firma Nendo postanowiła podejść do tej kwestii w naukowy sposób i przeanalizowała, co dzieje się w napojem podczas przelewania go z puszki do szklanki. W wyniku badań Japończycy doszli do wniosku, że używane obecnie puszki nie są idealne. Dlatego stworzyli nową, lepszą, ułatwiającą nalewanie piwa.

Puszka otwierana dwiema zawleczkami
Puszka otwierana dwiema zawleczkami
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Łukasz Michalik

06.05.2023 14:53

Firma Nendo wzięła na tapet najpopularniejszy w Japonii (i na całym świecie) rodzaj piwa, czyli jasny lager – klarowne piwo o słomkowej barwie i uniwersalnym, neutralnym smaku. Zdaniem Japończyków idealnie nalane piwo charakteryzuje się proporcją napoju do piany 7:3 i uzyskaniu takiego rezultatu poświęcili swoje badania.

Wzięli przy tym pod uwagę, że na japońskim rynku piwo o przeznaczeniu komercyjnym jest oferowane głównie w kegach i butelkach, podczas gdy domowa konsumpcja dotyczy zazwyczaj piwa sprzedawanego w puszkach. Dlatego tym właśnie pojemnikom poświęcili swoje badania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W ich wyniku doszli do wniosku, że część bąbelków wydziela się podczas samego otwierania puszki, podczas gdy inne powstają w wyniku tarcia napoju o jej ścianki. Zaobserwowali także, że więcej piany powstaje podczas nalewania z puszki otwartej tylko nieznacznie, gdy szczelina przez którą przepływa napój była możliwie niewielka.

Dlatego postanowili opracować puszkę otwieraną tak, aby w łatwy i powtarzalny sposób uzyskać oczekiwany efekt. Efektem tych prac jest puszka z jednym nacięciem na wieczku, ale dwiema zawleczkami służącymi do otwierania. Są one numerowane, co pokazuje kolejność użycia.

Pociągnięcie pierwszej zawleczki tworzy niewielki otwór, przez który wypływa mocno spienione piwo. Po uzyskaniu pożądanej ilości piany należy pociągnąć za drugą zawleczkę, która szeroko otworzy puszkę, dzięki czemu będzie można wlać resztę napoju bez nadmiernego generowania piany.

Zdaniem Nendo, pozwoli to na uzyskanie "złotej proporcji" 7:3. Ma to oferować nie tylko walory estetyczne, ale zarazem tworzyć warstwę piany o odpowiedniej grubości, by zabezpieczyć piwo przed kontaktem z powietrzem i przedwczesną utratą aromatu.

Łukasz Michalik, dziennikarz Gadżetomanii

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (23)
© Gadżetomania
·

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się  tutaj.