Za dużo gazu rozweselającego - twierdzą klimatolodzy

Po dwutlenku węgla i metanie przyszła pora na kolejny gaz cieplarniany. Tym razem zabrano się za gaz rozweselający, czyli podtlenek azotu (N20). Okazuje się, że aby zminimalizować jego niekorzystny wpływ na zmiany klimatyczne, ludzkość powinna do 2050 roku zmniejszyć o połowę spożycie mięsa.

Obornik jest głównym źródłem tlenku azotu (fot. James T M Towill CC-BY)
Obornik jest głównym źródłem tlenku azotu (fot. James T M Towill CC-BY)
Mariusz Kędzierski

13.04.2012 | aktual.: 10.03.2022 14:57

Po dwutlenku węgla i metanie przyszła pora na kolejny gaz cieplarniany. Tym razem zabrano się za gaz rozweselający, czyli podtlenek azotu (N20). Okazuje się, że aby zminimalizować jego niekorzystny wpływ na zmiany klimatyczne, ludzkość powinna do 2050 roku zmniejszyć o połowę spożycie mięsa.

Do takiego wniosku doszli badacze zmian klimatu, którzy twierdzą, że również N20 wzmacnia efekt cieplarniany. Źródłem emisji tego tlenku azotu jest przede wszystkim przemysł i rolnictwo. Z dwojga złego wskazano głównie na rolnictwo i problem wyżywienia wzrastającej liczby ludności. Toteż ograniczenia emisji tego gazu powinniśmy szukać głównie w zmianie diety. Dlaczego?

N20 jest trzecim pod względem zagrożenia gazem cieplarnianym, jednak ludzkość ma większy potencjał wytwarzania tego gazu niż pozostałych, z powodu produkcji żywności. Ponadto podtlenek azotu jest łatwiej absorbowany przez promieniowanie podczerwone, stąd jego roczna emisja, szacowana obecnie na 6 mln ton, odpowiada aż 10 mld ton węgla w postaci CO2. Azot występuje głównie jako nawóz w oborniku i sztucznych nawozach azotowych. Dodawany do gleby jest tam rozkładany przez bakterie, które wydzielają właśnie gaz rozweselający.

Prognoza zmian temperaury (rys. Robert A. Rohde CC-BY)
Prognoza zmian temperaury (rys. Robert A. Rohde CC-BY)

Pomysł jest taki, żeby ograniczyć spożycie mięsa, wtedy spadnie pogłowie trzody i bydła. Tym samym będzie mniej obornika, więc jak go będzie mniej, nie będzie się stosować go w rolnictwie. W scenariuszach przewidzianych przez IPCC wyliczono, że w 2050 roku będzie na Ziemi prawie 9 mld ludzi, a spożycie mięsa ma wzrosnąć z 78 kg w 2002 do 89 kg w 2030 r. na osobę. Na pytanie, jak sobie wyobraża ograniczenie spożycia, pomysłodawca dr Davidson odpowiada: "30 lat temu też nikt nie wyobrażał sobie, że nie będzie można palić w pubach".

Źródło artykułu:WP Gadżetomania
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)
© Gadżetomania
·

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się  tutaj.