Jak rozpalić kominek? Ta technika zapewni klimat i ciepło
Widok ognia w kominku tworzy przytulny nastrój w pomieszczeniu, a trzaskające drewno dodaje uroku. Jednak niewielu właścicieli kominków naprawdę wie, jak skutecznie rozniecić i utrzymać ogień, by cieszyć się ciepłem przez długi czas. Istnieje na to prosty sposób.
25.11.2024 11:06
Tradycyjnie, do rozpalenia kominka potrzebne są podpałka, drewno i zapałki. Czy to jednak wystarczy? Często problemem nie jest zapalenie, a utrzymanie i szybkie rozprzestrzenienie się ognia. Kluczowym elementem jest tutaj właściwa technika. Jak to zrobić prawidłowo?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Krótka piłka, czyli iOS vs. Android - Historie Jutra napędza PLAY #4
Rozpałka do kominka - jaką wybrać?
Wielu z nas myśli, że każdy rodzaj drewna nadaje się do kominka, ignorując jego różnorodność. To duży błąd, ponieważ nie każde drewno jest takie samo. Warto zwrócić uwagę na kaloryczność i wybierać drewno z drzew liściastych lub owocowych, takich jak grab, buk, jesion, a także jabłoń, śliwa czy grusza.
Należy unikać drewna z drzew iglastych, które zawiera dużo żywicy i jest zazwyczaj wilgotne. Jest to niezwykle ważne dla jakości i czasu palenia, ponieważ drewno powinno być dobrze wysuszone. Proces suszenia jest długotrwały i może trwać od roku do nawet trzech lat. Wilgotność drewna powinna wynosić maksymalnie 20%, co zapewni efektywny proces spalania i będzie przyjazne dla środowiska.
Jak poprawnie użyć rozpałki i rozpalić kominek?
Wielu ludzi rozpoczyna palenie w kominku od ułożenia skomplikowanej konstrukcji z drewna, aby umieścić zapałki pod spodem. Jest to metoda znana jako palenie "od dołu", często stosowana, ale czy na pewno najbardziej efektywna? Zajmuje czas, zanim drewno się zapali, więc po co tracić cenne chwile?
Lepszym sposobem jest palenie "od góry". Najpierw należy umieścić większe kawałki drewna na dole kominka, a na nich ułożyć mniejsze, tzw. szczapki, które szybko zajmują się ogniem. Dopiero wtedy wystarczy użyć zapałki – efekt na pewno cię zaskoczy. Ważne jest, aby całkowicie otworzyć wlot powietrza, co zapewni odpowiedni cug. Ogień rozpali się samoistnie, a dopiero później można zmniejszyć ilość powietrza dopływającego do kominka.
Ta metoda minimalizuje dymienie, co oznacza mniej sprzątania. Jednocześnie warto wybierać nowoczesne i ekologiczne kominki, ponieważ sezon grzewczy znacząco wpływa na pogorszenie warunków środowiskowych.