Nieznane zastosowanie szuflady pod piekarnikiem. Do czego warto ją wykorzystać?

Piekarnik odgrywa kluczową rolę w każdej kuchni, szczególnie dla entuzjastów domowych wypieków. Choć może się wydawać, że jego obsługa jest intuicyjna, wiele osób nie zna pełnego zakresu jego funkcji. Niezauważalna na pierwszy rzut oka szuflada pod piekarnikiem kryje w sobie potencjał, który często nie jest w pełni wykorzystywany.

Szuflada pod piekarnikiem może mieć praktyczne zastosowanie
Szuflada pod piekarnikiem może mieć praktyczne zastosowanie
Źródło zdjęć: © KAW | KAW

28.08.2024 08:25

W wielu kuchniach szuflada znajdująca się pod piekarnikiem często pełni funkcję mało wykorzystywaną lub wręcz ignorowaną. Choć jej głównym przeznaczeniem może być przechowywanie blach do pieczenia czy akcesoriów kuchennych, jej potencjał jest o wiele większy. W rzeczywistości, szuflada ta oferuje szereg innowacyjnych zastosowań, które mogą znacznie ułatwić codzienne gotowanie i organizację kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szuflada pod piekarnikiem - do czego służy?

Większość nowoczesnych piekarników wyposażona jest w szufladę umieszczoną pod główną komorą. Zwykle trzymamy w niej akcesoria do pieczenia, takie jak blachy, pędzelki czy ruszty, co pozwala na efektywne zagospodarowanie przestrzeni kuchennej, zwłaszcza tej o ograniczonej powierzchni.

Należy jednak zauważyć, że ta szuflada, znana fachowo jako szuflada grzewcza, pełni bardzo istotną funkcję. Może znacząco usprawnić proces gotowania.

Do czego służy szuflada pod piekarnikiem?
Do czego służy szuflada pod piekarnikiem?© canva.com | pixelshot

Jak dbać o czystość szuflady pod piekarnikiem?

Zgodnie ze swoją nazwą, szuflada grzewcza służy do podgrzewania oraz utrzymywania ciepła potraw. Jest w stanie utrzymać temperaturę w zakresie od 40 do 75 stopni Celsjusza. Dzięki niej, istnieje możliwość podania dwóch gorących dań przygotowanych jedno po drugim, o tej samej porze. Ponadto, szuflada świetnie się sprawdza do podgrzewania naczyń, co pozwala na serwowanie potraw na ciepłych talerzach.

Aby w pełni wykorzystać potencjał tej funkcji, należy dbać o jej czystość. Jest to kluczowe, ponieważ szuflada ma bezpośredni kontakt z jedzeniem. Regularne czyszczenie piekarnika i szuflady pomoże zachować smak potraw i zapewnić odpowiednią higienę. Nie zaleca się jednak korzystania z silnych detergentów.

Zalecane są naturalne środki czystości, takie jak roztwór wody z octem w proporcji 1:1. Wystarczy przetrzeć wnętrze szuflady ściereczką nasączoną w tej mieszance. W przypadku trudniejszych do usunięcia zabrudzeń, takich jak zaschnięty tłuszcz, można posłużyć się sodą oczyszczoną. Wystarczy posypać brud sodą, zwilżyć wodą i pozostawić na kilka minut, a następnie przemyć ciepłą wodą. W ten sposób uporczywe plamy powinny zniknąć bez większego trudu.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (2)
© Gadżetomania
·

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się  tutaj.