Niższe rachunki za prąd i ogrzewanie. Okna przyszłości same ogrzeją budynek

Chłodzą latem, grzeją zimą. Dzięki nowatorskiej technologii okna, pokryte specjalną powłoką, mogą działać jak klimatyzator. Opracowane przez firmę rozwiązanie sprawia, że wydatki związane z utrzymaniem komfortu cieplnego wewnątrz budynków mogą spaść nawet o jedną trzecią.

Dzięki specjalnej powłoce okna mogą działać jak klimatyzacjaDzięki specjalnej powłoce okna mogą działać jak klimatyzacja
Źródło zdjęć: © Pixabay, Lic. CC0
Łukasz Michalik

Technologią, która pozwala na takie działanie szyb, jest ultracienka powłoka ze srebra, siarczku cynku i tellurku germanu. Choć ma zaledwie 300 nm grubości, wykazuje bardzo ciekawą własność, którą zespół badaczy z amerykańskiego Uniwersytetu w Pittsburghu i brytyjskiego Uniwersytetu w Oksfordzie przedstawił w piśmie ASC Photonics.

Gdy przez naniesioną na szybę powłokę przepływa nawet niewielki prąd, cząsteczki układają się w regularną sieć, która zatrzymuje promieniowanie podczerwone. Gdy zasilanie jest odłączone, cząsteczki powłoki są rozłożone chaotycznie i przepuszczają promieniowanie.

Tanie ogrzewanie, tanie chłodzenie

W praktyce oznacza to, że szyba pokryta opisywaną powłoką może – na życzenie – przepuszczać promieniowanie cieplne, odbijać je, albo przepuszczać je tylko częściowo. Dzięki temu szyba zaczyna pełnić rolę podobną do klimatyzatora: latem może chronić wnętrze przed ciepłem, a zimą sprawiać, że pomieszczenie szybciej się nagrzeje.

Próbki szkła z powłoką w różnym stanie
Próbki szkła z powłoką w różnym stanie © Youngblood Photonics Lab

Oznacza to ogromne oszczędności energii – badacze szacują, że okna z opracowaną przez nich powłoką pozwolą na ograniczenie wydatków na chłodzenie i ogrzewanie od 20 do 34 proc.

Sposób na oszczędzanie energii

Technologia nie jest jeszcze gotowa do komercjalizacji. Zanim to nastąpi, badacze muszą opracować metodę równomiernego nanoszenia powłoki na szybę – aby działała prawidłowo, nie mogą występować duże wahania grubości. Gdy już uda się to osiągnąć, przed producentami i użytkownikami nowego wynalazku otworzą się ciekawe możliwości.

Poza ręcznym uruchamianiem termoizolacji albo nagrzewania, można wyobrazić sobie takie szyby podłączone np. do stacji pogodowej, z wyprzedzeniem reagujące na zmiany pogody, albo zintegrowane z domowym termostatem i współpracujące z systemem centralnego ogrzewania. Związane z tym oszczędności energii wydają się dobrym powodem, aby rozwinąć tę technologię.

Wybrane dla Ciebie

Musimy szukać nowej planety? Atmosfera Ziemi drastycznie się zmieni
Musimy szukać nowej planety? Atmosfera Ziemi drastycznie się zmieni
AI i propaganda w USA. Były doradca Trumpa tworzy narzędzie cenzury
AI i propaganda w USA. Były doradca Trumpa tworzy narzędzie cenzury
Nowa cząstka? Toponium może odmienić obraz współczesnej fizyki
Nowa cząstka? Toponium może odmienić obraz współczesnej fizyki
Powstaje nowy habitat. Ma szkolić kadry z sektora kosmicznego
Powstaje nowy habitat. Ma szkolić kadry z sektora kosmicznego
Chiny wyprzedzają USA? Ta sztuczna inteligencja jest w pełni samodzielna
Chiny wyprzedzają USA? Ta sztuczna inteligencja jest w pełni samodzielna
Zasada 5 minut. Nie każdy o tym pamięta jeżdżąc z klimatyzacją
Zasada 5 minut. Nie każdy o tym pamięta jeżdżąc z klimatyzacją
Jak spać w upalne noce bez klimatyzacji? Egipska metoda i sprawdzone triki
Jak spać w upalne noce bez klimatyzacji? Egipska metoda i sprawdzone triki
Masz taki powerbank? Producent apeluje. Ryzyko pożaru przez wadę baterii
Masz taki powerbank? Producent apeluje. Ryzyko pożaru przez wadę baterii
Xiaomi Smart Band 10 debiutuje w Polsce. Nowa opaska ma większy ekran
Xiaomi Smart Band 10 debiutuje w Polsce. Nowa opaska ma większy ekran
Podwodne muzeum w Akabie. Czołgi i śmigłowiec na dnie Morza Czerwonego
Podwodne muzeum w Akabie. Czołgi i śmigłowiec na dnie Morza Czerwonego
Wystarczy 15 minut. Uzyskano syntetyczne paliwo z dwutlenku węgla
Wystarczy 15 minut. Uzyskano syntetyczne paliwo z dwutlenku węgla
System e-Taste. Wirtualna rzeczywistość i doznania smakowe
System e-Taste. Wirtualna rzeczywistość i doznania smakowe