Zabójcza ostrość i super precyzja. Noże myśliwskie na wyprawę w dzicz
Profesjonalne noże dzielimy na bojowe, myśliwskie i robocze. Każdy z nich ma nieco inny kształt, a co za tym idzie właściwości, które przydają się podczas wykonywania obozowych czynności. Jeśli potrzebujesz uniwersalnego ostrza, wybierz typowy nóż myśliwski.
17.05.2018 10:25
Poniżej znajdziesz kilka uniwersalnych ostrzy, które przydadzą się w dziczy. Odpowiednia długość, profil ostrza, szlif i rękojeść sprawą, że nie wyobrazisz sobie wyprawy w dzicz bez niego.
Krótki, wąski i cienki
Długi i szeroki nóż może i wygląda efektywnie, ale nie zawsze będzie najlepszym rozwiązaniem, zwłaszcza, jeśli potrzebujesz narzędzia do wykonywania bardzo precyzyjnych czynności. Przyjmuje się, że nóż powinien mieć długość około 25 cm łącznie z rękojeścią. Jeśli planujesz używać ostrza do oprawiania zwierzyny, powinno być również jak najcieńsze, by miało dobre właściwości przecinające.
Oczywiście należy zachować odpowiednie proporcje między grubością, a wytrzymałością. Jeśli natomiast chodzi o wysokość, w przypadku większości noży mieści się w granicach 2-3 cm, co pozwala na wygodne operowanie ostrzem nawet przy niewygodnym chwycie.
Płaskie i wklęsłe szlify
W zależności od rodzaju ciętego materiału, należy wybrać odpowiedni szlif noża. W nożach myśliwskich stosuje się przede wszystkim szlify full flat (pełny płaski) oraz hollow (wklęsły). Pierwszy z nich przypomina kształtem literę V, gdzie krawędzie tnące na całej szerokości tworzą wyjątkowo ostry klin. Zapewnia lekkie i szybkie cięcie przy zachowaniu stosunkowo wysokiej wytrzymałości głowni.
Szlif wklęsły, stosowany również w wielu nożach ogólnego przeznaczenia, zapewnia nieco mniejszą wytrzymałość, ale doskonale nadaje się do płytkich cięć. Niestety, drastycznie zwiększająca się grubość ostrza powyżej szlifu może stwarzać pewne problemy przy grubszych i twardszych materiałach. Noży o tego typu szlifach raczej nie stosuje się do poważniejszych prac obozowych, takich jak rąbanie drewna. Lepiej zaopatrzyć się w poręczny toporek, maczetę lub kukri.
Profil o opadającym czubku
Kiedyś najbardziej charakterystycznym nożem myśliwskim był bowie o krótkiej rękojeści, jelcu i charakterystycznym wcięciu na końcu grzbietu. Teraz o wiele większą popularność zyskują noże typu clip point i drop point z opadającym czubkiem. Taka konstrukcja zapewnia nożowi sporą wytrzymałość, a także zwiększa zdolności przebijające, ponieważ daje możliwość naostrzenia zarówno brzuśca, jak i części grzbietu. Dzięki temu otrzymujemy połączenie klasycznego noża myśliwskiego z możliwościami sztyletu.
Gładka rękojeść
Ze względu na krojony materiał noże myśliwskie stosunkowo łatwo się brudzą, dlatego należy starannie dbać o czystość zarówno tych z ostrzem stałym, jak i składanych. Lepiej więc wybierać noże z gładką rękojeścią, w fałdkach i załamaniach mogą gromadzić się resztki z procesu obróbki zwierzyny. Z drugiej strony pofałdowana powierzchnia oznacza lepszy i pewniejszy chwyt. Dlatego warto zaopatrzyć się również w rękawice, które poradzą sobie nawet wtedy, gdy rękojeść jest mokra.