Zabójcza ostrość i super precyzja. Noże myśliwskie na wyprawę w dzicz

Profesjonalne noże dzielimy na bojowe, myśliwskie i robocze. Każdy z nich ma nieco inny kształt, a co za tym idzie właściwości, które przydają się podczas wykonywania obozowych czynności. Jeśli potrzebujesz uniwersalnego ostrza, wybierz typowy nóż myśliwski.

Noże myśliwskie sprawdzą się nie tylko na polowaniu
Noże myśliwskie sprawdzą się nie tylko na polowaniu
Źródło zdjęć: © Pexels.com
Patryk Wieczorek

Poniżej znajdziesz kilka uniwersalnych ostrzy, które przydadzą się w dziczy. Odpowiednia długość, profil ostrza, szlif i rękojeść sprawą, że nie wyobrazisz sobie wyprawy w dzicz bez niego.

Krótki, wąski i cienki

Długi i szeroki nóż może i wygląda efektywnie, ale nie zawsze będzie najlepszym rozwiązaniem, zwłaszcza, jeśli potrzebujesz narzędzia do wykonywania bardzo precyzyjnych czynności. Przyjmuje się, że nóż powinien mieć długość około 25 cm łącznie z rękojeścią. Jeśli planujesz używać ostrza do oprawiania zwierzyny, powinno być również jak najcieńsze, by miało dobre właściwości przecinające.

Obraz
© Pexels.com

Oczywiście należy zachować odpowiednie proporcje między grubością, a wytrzymałością. Jeśli natomiast chodzi o wysokość, w przypadku większości noży mieści się w granicach 2-3 cm, co pozwala na wygodne operowanie ostrzem nawet przy niewygodnym chwycie.

Płaskie i wklęsłe szlify

W zależności od rodzaju ciętego materiału, należy wybrać odpowiedni szlif noża. W nożach myśliwskich stosuje się przede wszystkim szlify full flat (pełny płaski) oraz hollow (wklęsły). Pierwszy z nich przypomina kształtem literę V, gdzie krawędzie tnące na całej szerokości tworzą wyjątkowo ostry klin. Zapewnia lekkie i szybkie cięcie przy zachowaniu stosunkowo wysokiej wytrzymałości głowni.

Szlif wklęsły, stosowany również w wielu nożach ogólnego przeznaczenia, zapewnia nieco mniejszą wytrzymałość, ale doskonale nadaje się do płytkich cięć. Niestety, drastycznie zwiększająca się grubość ostrza powyżej szlifu może stwarzać pewne problemy przy grubszych i twardszych materiałach. Noży o tego typu szlifach raczej nie stosuje się do poważniejszych prac obozowych, takich jak rąbanie drewna. Lepiej zaopatrzyć się w poręczny toporek, maczetę lub kukri.

Profil o opadającym czubku

Kiedyś najbardziej charakterystycznym nożem myśliwskim był bowie o krótkiej rękojeści, jelcu i charakterystycznym wcięciu na końcu grzbietu. Teraz o wiele większą popularność zyskują noże typu clip point i drop point z opadającym czubkiem. Taka konstrukcja zapewnia nożowi sporą wytrzymałość, a także zwiększa zdolności przebijające, ponieważ daje możliwość naostrzenia zarówno brzuśca, jak i części grzbietu. Dzięki temu otrzymujemy połączenie klasycznego noża myśliwskiego z możliwościami sztyletu.

Obraz
© Pixabay.com

Gładka rękojeść

Ze względu na krojony materiał noże myśliwskie stosunkowo łatwo się brudzą, dlatego należy starannie dbać o czystość zarówno tych z ostrzem stałym, jak i składanych. Lepiej więc wybierać noże z gładką rękojeścią, w fałdkach i załamaniach mogą gromadzić się resztki z procesu obróbki zwierzyny. Z drugiej strony pofałdowana powierzchnia oznacza lepszy i pewniejszy chwyt. Dlatego warto zaopatrzyć się również w rękawice, które poradzą sobie nawet wtedy, gdy rękojeść jest mokra.

Źródło artykułu:WP Gadżetomania

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)