Jak to działa? Kuchenka mikrofalowa

Jak to działa? Kuchenka mikrofalowa04.04.2019 16:58
Jest prawie w każdej kuchni. Ale jak działa?
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons, 吉恩, Lic. CC BYSA 1.0

Projektowali sprzęt do zwalczania okrętów podwodnych, a wymyślili niezastąpiony sprzęt ADG. Tak w dużym skrócie można podsumować prace inżynierów, którzy chcieli lepszego radaru, a podarowali światu kuchenkę mikrofalową. Jak działa ten sprzęt?

Każdego dnia w milionach kuchni na całym świecie dzieje się magia. Wystarczy włożyć jedzenie do niewielkiej komory, wcisnąć przycisk albo przekręcić pokrętło, i odczekać kilkadziesiąt sekund. Coś w środku zaszumi, coś się zakręci, aż w końcu rozlegnie się charakterystyczne „ping!”.

Po otwarciu drzwi urządzenia, nasze jedzenie wywoła ślinotok i roztoczy wokół aromat dobrze podgrzanego dania. Potrawa będzie ciepła, choć w jej pobliżu nie było żadnego ognia. Co ją zatem rozgrzało?

Woda.

Jak podgrzać coś wodą?

Podgrzewanie potraw w kuchence mikrofalowej jest możliwe dzięki temu, że woda dobrze pochłania fale radiowe. Do tego jej cząsteczki są spolaryzowane – mają niesymetrycznie rozłożone ładunki elektryczne. Co to ma wspólnego z podgrzewaniem?

Antena radaru, Źródło zdjęć: © Pixabay, Lic. CC0
Antena radaru
Źródło zdjęć: © Pixabay, Lic. CC0

Położona na tacce wewnątrz kuchenki potrawa znajduje się – po uruchomieniu urządzenia – w zmiennym polu elektrycznym, gdzie spolaryzowane cząsteczki wody zaczynają się poruszać. A ponieważ w przypadku kuchenek mikrofalowych mówimy o częstotliwości rzędu miliardów herców, cząsteczki są wprawione w bardzo szybkie drgania, rozgrzewające potrawę.

Mikrofale są niebezpieczne. Kuchenka - nie

Co istotne, kuchenka mikrofalowa ma zabezpieczenia, które nie wypuszczają mikrofal na zewnątrz i – zazwyczaj – blokadę, która uniemożliwia otwarcie drzwi urządzenia podczas jego pracy. Warto o tym pamiętać, bo o ile ekspozycja na mikrofale jest niebezpieczna dla zdrowia (dlatego np. obsługi radarów pracują w izolowanych pomieszczeniach), to sprawna, używana zgodnie z przeznaczeniem kuchenka nie stanowi żadnego zagrożenia.

Sprawna kuchenka jest całkowicie bezpieczna, Źródło zdjęć: © Beko
Sprawna kuchenka jest całkowicie bezpieczna
Źródło zdjęć: © Beko

Przypadkowy wynalazek

Sama kuchenka – jak wiele innych, ułatwiających życie sprzętów – została wynaleziona przypadkiem. Jej powstanie było efektem ubocznym badań nad radarami i możliwością generowania fal o niewielkiej długości, pozwalających na wykrycie peryskopu zanurzonego okrętu podwodnego.

Urządzeniem, które to umożliwiało był magnetron i to właśnie podczas testów tego sprzętu jeden z inżynierów, Percy Spencer, zauważył, że baton czekoladowy w jego kieszeni zaczął się topić.

Zaintrygowany tym zjawiskiem zaczął umieszczać przy magnetronie m.in. ziarna kukurydzy i inne potrawy. Zaobserwowane zjawisko zostało wykorzystane do zbudowania pierwszej kuchenki mikrofalowej. Urządzenie o wskazującej na pochodzenie nazwie Radarange ważyło 340 kilogramów i podczas pracy musiało być chłodzone wodą.

Kuchenka Radarange zamontowana na pokładzie okrętu podwodnego USS Savannah, Źródło zdjęć: © Flickr, Kelly Michals, Lic. CC BYNC 2.0
Kuchenka Radarange zamontowana na pokładzie okrętu podwodnego USS Savannah
Źródło zdjęć: © Flickr, Kelly Michals, Lic. CC BYNC 2.0

Czy jedzenie z kuchenki mikrofalowej jest zdrowe?

Co ciekawe, kuchenka mikrofalowa, jak chyba mało który sprzęt AGD, obrosła różnymi mitami. Dotyczą one głównie jej wpływu na zdrowie użytkowników i na jakość podgrzewanego jedzenia. Kwestię zdrowotną można podsumować krótko: jeśli nie tulimy do siebie pracującej kuchenki, to nie mamy się czego obawiać.

Znacznie ciekawsze mity dotyczą wpływu kuchenki na podgrzewane w niej jedzenie. Czego w nich nie ma! W praktyce aktualna wiedza naukowa pozwala postawić tezę odwrotną od zabobonu.

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), korzystanie z kuchenki mikrofalowej pozwala zachować żywność w lepszym stanie, niż tradycyjna obróbka termiczna, radykalnie skracając czas podgrzewania. Wyjątkiem jest jedynie mięso – trzeba pamiętać, by w kuchence mikrofalowej podgrzewać tylko to uprzednio ugotowane lub poddane innej obróbce termicznej.

Źródło artykułu:WP Gadżetomania
Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.