BT01 – budynek biurowy Hérault Arnod Architectes w Oignies

Strona głównaBT01 – budynek biurowy Hérault Arnod Architectes w Oignies
24.04.2012 12:05
Fot. André Morin via e-architect
Fot. André Morin via e-architect
Adam Maciejewski
Adam Maciejewski

BT01 to efekt prac nad architektoniczną rewitalizacją dawnej kopalni. Dowód, że można połączyć zabudowę różnych epok w sposób prosty, tani i efektowny. Wystarczy posłużyć się optyczną iluzją.

BT01 to efekt prac nad architektoniczną rewitalizacją dawnej kopalni. Dowód, że można połączyć zabudowę różnych epok w sposób prosty, tani i efektowny. Wystarczy posłużyć się optyczną iluzją.

Fot. André Morin via e-architect
Fot. André Morin via e-architect

Oignies nieopodal granicy z Belgią to postprzemysłowa miejscowość, która od połowy XIX w. do końca lat 80. słynęła z wydobycia węgla. Obecnie w Oignies jest tylko muzeum górnictwa. Wiele budynków wokół zamkniętych szybów zmieniło swoje przeznaczenie. Tak jak kopalnia 9/9bis, której budynki przebudowano na zespół hotelowy.

Fot. André Morin via e-architect
Fot. André Morin via e-architect

Z powodu różnicy w funkcji i konstrukcji między dawną architekturą przemysłową a obecnymi standardami musiano rozwiązać kilka problemów. Po pierwsze chciano ocalić charakterystyczną dla okolicy ceglaną zabudowę. Jednocześnie musiano dobudować nowe budynki z pomieszczeniami biurowymi.

Fot. André Morin via e-architect
Fot. André Morin via e-architect

Realizacja Hérault Arnod Architectes z pozoru była karkołomna. Połączyć ceglane elewacje z modernistyczną formą szkła i stali. Dobudowali biurowiec BT01 do istniejącego budynku tak, że najwyższa kondygnacja BT01 rozpościera się płasko nad starym dachem.

Fot. André Morin via e-architect
Fot. André Morin via e-architect

Na pierwszy rzut oka biurowiec BT01 sprawia wrażenie, jakby balansował na czubku spadzistego, starego dachu. Iluzja wynika z tego, że całą konstrukcję nośną biurowca BT01 zamaskowano połyskliwymi arkuszami ze stali nierdzewnej.

Ivy Bridge - specyfikacje 18 nowych CPU. Porównania zegar w zegar z Sandy Bridge!
Ivy Bridge - specyfikacje 18 nowych CPU. Porównania zegar w zegar z Sandy Bridge!
Fot. André Morin via e-architect
Fot. André Morin via e-architect

Niczym lustra odbijają one wszystko wokół, dzięki czemu nadal widać ceglane ściany, których tak naprawdę nie ma. Efekt potęguje przeszklona fasada ostatniej (z 4) kondygnacji biurowca BT01.

Fot. André Morin via e-architect
Fot. André Morin via e-architect

Widok na okolicę z wnętrza BT01. Kiedyś nad dachami kopalnianych budynków górowały wieże szybowe. W pewnym sensie nadal górują. Z ich stali wykonano szkielet biurowca.

Fot. André Morin via e-architect
Fot. André Morin via e-architect

Biurowiec BT01 ma powierzchnię 1385 m2, a jego koszt wyniósł nieco ponad 2 mln euro.

Fot. André Morin via e-architect
Fot. André Morin via e-architect
Uczeni odkryli raj dla narciarzy
Uczeni odkryli raj dla narciarzy

Źródło: e-architect, Hérault Arnod Architectes

Udostępnij:
Komentarze (0)