Skaner żywności sprawdzi świeżość naszych zakupów. Sklepy go znienawidzą

Jak sprawdzić, czy pomidor, który właśnie kupujemy w sklepie, jest świeży? To żaden problem! Towarzystwo Fraunhofera opracowało podręczny skaner, którym sprawdzimy świeżość żywności.

Skaner żywności sprawdzi świeżość naszych zakupów. Sklepy go znienawidzą 1Skaner pozwoli sprawdzić świeżość produktów
Łukasz Michalik

Towarzystwo Fraunhofera to wyjątkowa instytucja. Choć nie bryluje w mediach jak efektowne startupy z Doliny Krzemowej, to regularnie, od dziesiątek lat, wzbogaca nasz świat ważnymi innowacjami, jak choćby standard MP3, zaawansowane kodeki wideo czy wysokowydajne ogniwa fotowoltaiczne.

Wśród najnowszych wynalazków Towarzystwa Fraunhofera znajdziemy wyjątkowo użyteczny gadżet: podręczny skaner świeżości żywności.

Sprawdzamy świeżość jedzenia

Urządzenie wykorzystuje czujnik bliskiej podczerwieni (NIR), analizując odbity od badanego obiektu promień IR i porównuje go z zapisanymi wzorcami. Na tej podstawie możliwe jest określenie stopnia świeżości i dojrzałości produktu, a także weryfikacja jego podstawowego składu.

Co istotne, skaner działa – na razie – w przypadku jednorodnej żywności. Możemy zatem zweryfikować świeżość pomidora czy mielonej wołowiny, ale już nie wieloskładnikowej pizzy. Na obecnym etapie rozwoju urządzenia wszelkie dane – poprzez Bluetooth – trafiają do smartfonu, a z niego do chmury, skąd po przetworzeniu do aplikacji wysyłana jest informacja, dotycząca świeżości żywności.

Pomysłodawcy skanera zakładają, że pierwsze, testowe egzemplarze trafią do dużych sklepów jeszcze w tym roku, gdzie posłużą do zebrania opinii klientów na temat działania i przydatności takiego sprzętu.

Skaner żywności sprawdzi świeżość naszych zakupów. Sklepy go znienawidzą 2
Skaner opracowany przez Towarzystwo Fraunhofera © Fraunhofer.de

Jak nie marnować żywności?

Warto podkreślić, że znaczenie skanera wykracza poza prosty fakt, że unikniemy dzięki niemu zrobienia sobie kanapki z zepsutym pomidorem. Zdaniem pomysłodawców tego sprzętu możemy dzięki niemu uniknąć wyrzucania dobrej żywności.

O tym, jak wielki jest to problem, dobitnie świadczą dane ONZ, według których blisko jedna trzecia produkowanej globalnie żywności jest wyrzucana. Tylko kraje rozwinięte marnują w ten sposób 680 mld dolarów każdego roku.

Wszystko wynika z faktu bardzo zachowawczego określania daty minimalnej przydatności do spożycia („najlepiej spożyć do…”), której przekroczenie nie musi oznaczać, że żywność jest zepsuta. Dzięki skanerom takim, jak ten z Instytutu Fraunhofera w niedalekiej przyszłości będziemy mogli weryfikować faktyczną świeżość naszej żywności, unikając wyrzucania tych produktów, które nadal pozostają świeże.

Źródło artykułu: WP Gadżetomania

Wybrane dla Ciebie

Czy to koniec życia na Ziemi? Taka może być przyszłość naszej planety
Czy to koniec życia na Ziemi? Taka może być przyszłość naszej planety
Sztuczna inteligencja przywraca dinozaury. Są jak żywe
Sztuczna inteligencja przywraca dinozaury. Są jak żywe
Rekordowa odległość. Sonda Psyche przekazała sygnał z odległości 350 mln km
Rekordowa odległość. Sonda Psyche przekazała sygnał z odległości 350 mln km
Napęd plazmowy. Nowa broń w walce z kosmicznymi śmieciami
Napęd plazmowy. Nowa broń w walce z kosmicznymi śmieciami
To przez działalność człowieka. Rekiny wielorybie są zagrożone
To przez działalność człowieka. Rekiny wielorybie są zagrożone
NGC 2775. Galaktyka, która wymyka się klasyfikacji
NGC 2775. Galaktyka, która wymyka się klasyfikacji
Powstają na Syberii. Naukowcy wskazują na gaz ziemny
Powstają na Syberii. Naukowcy wskazują na gaz ziemny
Ten fotosynentyczny mikroorganizm jest zagrożony. Naukowcy alarmują
Ten fotosynentyczny mikroorganizm jest zagrożony. Naukowcy alarmują
Nowy model AI przewiduje choroby z wyprzedzeniem 10 lat
Nowy model AI przewiduje choroby z wyprzedzeniem 10 lat
Tajemniczy "ciemny tlen" odkryty na dnie Pacyfiku
Tajemniczy "ciemny tlen" odkryty na dnie Pacyfiku
Nowa metoda recyklingu plastiku. Rozłoży nawet PVC
Nowa metoda recyklingu plastiku. Rozłoży nawet PVC
Jest ich mniej. Nawet w środowiskach, gdzie nie ingeruje człowiek
Jest ich mniej. Nawet w środowiskach, gdzie nie ingeruje człowiek