Gotujesz, więc jesteś człowiekiem - grill sprzed 1 mln lat
Trudno dziś wyobrazić sobie kuchnię bez gotowania. Przypuszcza się, że jedzenie gotowanych potraw i związana z tym zmiana diety wpłynęły na rozwój i rozprzestrzenienie się człowiekowatych (Hominini). Dziś mamy już dowód, że człowiekowate korzystały z ognia 1 mln lat temu.
03.04.2012 | aktual.: 10.03.2022 15:04
Trudno dziś wyobrazić sobie kuchnię bez gotowania. Przypuszcza się, że jedzenie gotowanych potraw i związana z tym zmiana diety wpłynęły na rozwój i rozprzestrzenienie się człowiekowatych (Hominini). Dziś mamy już dowód, że człowiekowate korzystały z ognia 1 mln lat temu.
Do tej pory najstarszym śladem używania ognia przez człowieka były pozostałości ognisk w Europie sprzed 400 tys. lat oraz nadpalone gałęzie i resztki jedzenia w Izraelu, datowane na ok. 790 tys. lat temu. Przypuszczano jednak, że używanie ognia musiało nastąpić dużo wcześniej, ok. 1,9 mln lat temu, wtedy kiedy zmieniły się zęby trzonowe oraz gwałtownie zwiększyła się objętość czaszki. Prawdopodobnie wówczas do diety weszło gotowane jedzenie, którego żucie wymaga mniejszych szczęk i które jest łatwiej trawione. Krótszy układ trawienny pozwoliłby na ewolucję większego mózgu.
Dyskusyjna była jednak luka pomiędzy najstarszymi ogniskami a zmianami anatomicznymi człowiekowatych. Ta powoli się wypełnia. Ostatnie znalezisko pokazuje, że już 1 mln temu człowiekowate korzystały z ognia, być może przypadkowo - nie umiały rozpalać, ale robiły to świadomie.
W południowoafrykańskiej jaskini Wonderwerk znaleziono popiół oraz ślady nadpalonej kości w osadach sprzed 1 mln lat. Stanowisko znajdowało się 30 metrów od wejścia do jaskini, stąd wyklucza się, że ogień zaprószył się tam przypadkowo. Został tam przyciągnięty zapewne przez hominina z gatunku Homo erectus. Nadpalone kości to fragment żółwiego ogona, które *H. erectus *prawdopodobnie opiekał nad ogniskiem.
Zaproponowana metoda poszukiwań śladów używania ognia pomoże w ustaleniu, czy takich ognisk było więcej w tym czasie, a także czy rzeczywiście gotowanie tak znacząco wpłynęło na ewolucję człowieka? Jedno jest pewne - gotowanie wpłynęło na rozwój sztuki kulinarnej, której nie opanował żaden inny gatunek na Ziemi.