Wódka jak wulkan gorąca [wideo]

Wódka jak wulkan gorąca [wideo]

Fot. Reyka Vodka
Fot. Reyka Vodka
Adam Maciejewski
09.04.2012 13:15, aktualizacja: 10.03.2022 15:00

To, że wódka – jak każdy trunek wysokoprocentowy – pali w gardle, to oczywista oczywistość. Ale w przypadku wódki Reyka związek z wulkanami jest znacznie głębszy. I głównie nie dlatego, że jest to wódka z Islandii, wyspy gejzerów i wulkanów.

To, że wódka – jak każdy trunek wysokoprocentowy – pali w gardle, to oczywista oczywistość. Ale w przypadku wódki Reyka związek z wulkanami jest znacznie głębszy. I głównie nie dlatego, że jest to wódka z Islandii, wyspy gejzerów i wulkanów.

Fot. audurkaritas.com
Fot. audurkaritas.com

Reyka Vodka – reyka znaczy para (wodna) – bo tak brzmi nazwa handlowa, to wódka wytwarzana w niewielkiej miejscowości Borgarnes, w południowo-zachodniej części Islandii. Wodę do produkcji czerpią z ze źródła, które przepływa przez pokłady zastygłej lawy sprzed 4 tys. lat. Taka wstępna filtracja.

Fot. audurkaritas.com
Fot. audurkaritas.com

Ale to nie woda ma być najbardziej niezwykła w procesie produkcji, a metoda filtracji. W przemyśle spirytusowym w używa się węgiel aktywny ze względu na jego wysoką porowatość. Z powodu braku tego surowca na wyspie (co rezolutnie tłumaczy się brakiem drzew), producenci musieli czymś zastąpić filtry węglowe. Oczywiście można byłoby importować węgiel do filtrów, ale wybrano inne rozwiązanie. Tym bardziej, że producenci wódki podkreślają jej lokalną, islandzką unikatowość.

Dlatego też w filtracji wódki stosuje się kawałki skał wulkanicznych, które, jak wiadomo powstają m.in. w wyniku krzepnięcia lawy. Zastygły materiał piroklastyczny przybiera wiele form, bardzo porowatych, z czego chyba najbardziej znaną jest pumeks.

Fot. coolhunting.com
Fot. coolhunting.com

W właśnie w wykorzystaniu skał pochodzenia wulkanicznego podczas filtracji, producenci Reyka Vodka upatrują klarowności i gładkiego smaku swej gorzałki. Ale niepowtarzalna wyjątkowość związana z Islandią to po części chwyt marketingowy.

Fot. audurkaritas.com
Fot. audurkaritas.com

Owszem, woda jest z lokalnych źródeł, skały wulkaniczne także. Trudno o podobne składniki gdzieś indziej. Ale producenci milczą skąd biorą ziarno do produkcji, a na Islandii zboże nie rośnie, za chłodno. Choć kiedyś (ok. X w.) rósł jęczmień. Jednak nie wspominajcie o tym za często, bo wyznawcy globalnego ocieplenia rzucą się Wam do gardeł z obłędem w oczach i nożami w dłoniach.

Fot. Good Spirits News
Fot. Good Spirits News

Firma produkująca – od 2005 r. - Reyka Vodka, też nie jest islandzka. Jest to specjalizująca się w whisky William Grant & Sons ze Szkocji, podobnie jak olbrzymie, ręcznie wytwarzane destylatory kotłowe. Niemniej należąca do kategorii premium Reyka Vodka chwali się zdobyciem The IWSC Vodka Trophy podczas International Wine & Spirit Competition 2011.

Źródło: coolhunting.com, reykavodka.com, audurkaritas.com

Źródło artykułu:WP Gadżetomania
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)